Založ si blog

Svetové ceny potravín vzrástli o 39%!

Mesačný index cien potravín FAO Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo, vydaný 3. júna, uvádza, že ceny potravín boli v máji 2021 v porovnaní s májom 2020 vyššie o 39,7%. Len od apríla do mája tohto roku index vzrástol o 4,8%. Lenže index sa skladá z bežne obchodovaných položiek vo všetkých skupinách potravín – ako obilniny, mliečne výrobky, rastlinné oleje, mäso a cukor a sleduje mesačné medzinárodné zmeny.

Tri skupiny, ktorých ceny prudko vzrástli, sú obilniny, cukor a rastlinné oleje. V skupine obilnín boli ceny kukurice v máji 2021 o 89,9% vyššie ako v máji 2020. Všetky skupiny potravín však rastú. Index cien mlieka a mliečnych výrobkov sa od mája 2020 do mája 2021 zvýšil o 28%. Pokiaľ ide o poľnohospodárov a výrobcov, ktorí dostávajú vyššie platby za svoju produkciu, je to výnimkou, nie pravidlom. 

Našťastie nedošlo k jednej obrovskej katastrofe počasia alebo zlyhaniu úrody, ktorá by spôsobila túto dramatickú a ničivú eskaláciu cien potravín. Je to skôr časť celkového obrazu hyperinflácie politík čerpania peňazí transatlantických centrálnych bánk. Medzi ďalšie funkcie patrí divoká špekulácia v Chicagskej obchodnej rade, pravdepodobne kontrolovanej FED banky a Wall Street!

Izrael eskaluje k jadrovej apokalypse!

23.04.2024

Situácia na Blízkom východe sa teraz ešte viac vyostruje, keď Izrael podniká nový útok proti Iránu, pričom údajne zasiahol viaceré ciele na iránskom území. Lenže napriek úsiliu Bieleho domu presvedčiť Izrael, aby prestal eskalovať situáciu, Netanjahu a jeho vojnoví predstavitelia sú odhodlaní vyprovokovať rozsiahlu vojnu s Iránom v nádeji, že zatiahnu Spojené štáty [...]

Palestína prehodnocuje vzťahy s USA!

22.04.2024

Zrada Spojených štátov na palestínskom ľude zašla príliš ďaleko. Prezident Mahmúd Abbás v dnešnom exkluzívnom rozhovore pre palestínsku spravodajskú službu WAFA uviedol, že palestínske vedenie prehodnotí bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi, a zároveň zabezpečilo ochranu záujmov našich ľudí, našej veci a našich práv: “Vedenie tak vypracuje novú stratégiu [...]

Najnovšia Kyjevská rozprávka o Rusku

20.04.2024

Najnovšia Kyjevská rozprávka je, že Rusko unieslo ukrajinské deti a ukrylo ich v Nemecku! V skutočnosti ale nemeckí predstavitelia tento týždeň informovali Kyjev o 161 ukrajinských detí, ktoré Kyjev obvinil Rusko z únosu. Boli v skutočnosti v Nemecku a väčšina z nich tam žije so svojimi rodičmi alebo opatrovníkmi. Informoval o tom prezident nemeckej Federálnej kriminálnej [...]

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,404
Celková čítanosť: 3866667x
Priemerná čítanosť článkov: 2754x

Autor blogu

Kategórie