Založ si blog

Problémy pálčivejšie ako KoronaVírus!

Dovoľte mi priamo povedať, že hoci koronavírus môže byť v skutočnosti katalyzátorom blížiaceho sa finančného rozpadu, je najvyššou hlúposťou veriť, že je toho príčinou, pretože semená krízy idú hlbšie a vznikli oveľa skôr ako väčšina ľudí je pripravených to priznať.

Aby sme sa dostali k pravdivejšej diagnostike, je užitočné myslieť na ekonomiku v reálnych podmienkach! To znamená asi takto: Jednoducho si predstavte ekonomiku ako úplný systém, v ktorom existuje ľudstvo ako celok, to jest všetky kultúry, národy a rodiny spolu.

Táto koexistencia medzi obyvateľstvom a prostredím závisí od určitých potrebných právomocí pri výrobe potravín, odevov, investičného tovaru, dopravy a výroby palív a energie. Po premene surovín na hotové výrobky sa tieto fyzické tovary a služby presunú z bodov A do B a spotrebujú sa. 

Toto je veľmi podobné metabolizmu, ktorý udržuje živé telo. Keďže populácie majú tendenciu rásť geometricky, zatiaľ čo zdroje sa aritmeticky vyčerpávajú, sú potrebné stále požiadavky na nové kreatívne objavy a technologické aplikácie, aby vyhoveli potrebám narastajúceho ľudstva. 

Tento posledný faktor je v skutočnosti najdôležitejší, pretože sa dotýka principiálneho prvku, ktorý odlišuje ľudstvo od všetkých ostatných foriem života v ekosystéme, ktoré Abrahám Lincoln úžasne identifikoval vo svojom prejave Objavy a vynálezy z roku 1859, kde povedal:

‚Celé stvorenie je baňa a každý človek je baník. Celá zem a všetko v nej, na nej a okolo nej, vrátane samého seba, vo svojej fyzickej, morálnej a intelektuálnej povahe a jeho náchylnosti, sú nekonečne rôznymi ‚vodcami‘, z ktorých človek, ako prvý tvor, plánoval svoj budúci osud … 

…Človek nie je jediné zviera, ktoré pracuje; ale on je jediný, kto zdokonaľuje svoju zručnosť. Toto zlepšenie má vplyv na objavy a vynálezy. Za posledných 30 rokov sme zničili toľko výrobnej technológie a výrobnej kapacity planéty, že sme dnes v katastrofálnej situácii!“

USA 2 hlasy 3 vojny – jedno ľudstvo!

25.04.2024

Dve hlasovania v USA počas minulého týždňa – jedno exekutívou a druhé hlasovanie zákonodarnou mocou – prinútili celú planétu rýchlo sa rútiť smerom k všeobecnému boju! V 3 rôznych bojových scénach: Ukrajina, v JZ Ázii, a Čína s Taiwanom. Ale kto iný ako Wall Street a City of London by mohli mať prospech z takejto samovražednej politiky?

Izrael eskaluje k jadrovej apokalypse!

23.04.2024

Situácia na Blízkom východe sa teraz ešte viac vyostruje, keď Izrael podniká nový útok proti Iránu, pričom údajne zasiahol viaceré ciele na iránskom území. Lenže napriek úsiliu Bieleho domu presvedčiť Izrael, aby prestal eskalovať situáciu, Netanjahu a jeho vojnoví predstavitelia sú odhodlaní vyprovokovať rozsiahlu vojnu s Iránom v nádeji, že zatiahnu Spojené štáty [...]

Palestína prehodnocuje vzťahy s USA!

22.04.2024

Zrada Spojených štátov na palestínskom ľude zašla príliš ďaleko. Prezident Mahmúd Abbás v dnešnom exkluzívnom rozhovore pre palestínsku spravodajskú službu WAFA uviedol, že palestínske vedenie prehodnotí bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi, a zároveň zabezpečilo ochranu záujmov našich ľudí, našej veci a našich práv: “Vedenie tak vypracuje novú stratégiu [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,405
Celková čítanosť: 3867561x
Priemerná čítanosť článkov: 2753x

Autor blogu

Kategórie