Založ si blog

ECB teraz zvýšila úrokové sadzby!

Rada guvernérov ECB (Európskej Centrálnej Banky) sa stretla, a rozhodla o zvýšení úrokových sadzieb o 0,50 bodov. ECB zároveň schválila tiež nový nástroj Transmission Protection Instrument (TPI), ktorý je zameraný na intervencie na trhu, aby zabránila príliš veľkému nárastu rozpätia medzi výnosmi jadra a periférie.

Ale zatiaľ čo len polbodové zvýšenie sadzby nezastaví infláciu poháňanú komoditami, bezpečnostná sieť TPI sa aktivuje, ak kandidátska krajina splní aj niekoľko podmienok: splnenie bilančných kritérií Európskej Únie; absencia závažných makroekonomických nerovnováh; udržateľnosť dlhu a rozpočtové politiky v súlade s povinnosťami k EÚ. 

TPI bude zatiaľ nakupovať len štátne dlhopisy, pred jeho aktiváciou bude ECB využívať reinvestície celoeurópskeho osobného dôchodkového produktu (PEPP). TPI je aj vnímaná ako ruka natiahnutá k Taliansku; spread sa však po tlačovej konferencii ECB zvýšil. Je to preto, že existujú pochybnosti o tom, či Taliansko buď splní priložené prísne podmienky, alebo sa rozhodne ponížiť sa tým, že sa podrobí „gréckemu“ zaobchádzaniu.

Prezident V. Putin navštívi Čínu v máji

03.05.2024

Ruský prezident Vladimir Putin 25. apríla povedal, že má v pláne navštíviť Čínu v máji, čo môže byť jeho prvá zahraničná cesta, odkedy 18. marca vyhral znovuzvolenie za prezidenta RF. USA a Briti sa pokúšajú rozbiť úzky vzťah medzi Ruskom a Čínou! Ale najmä ich ekonomický vzťah, v rámci ktorého Čína dodáva do Ruska veľké objemy obrábacích strojov, [...]

Budúcnosť bude produktom našej voľby!

01.05.2024

Dnes sa nachádzame v čase dramatických zmien, keď ľudstvo v blízkej budúcnosti čelí rozhodnutiam, ktorých dôsledky budú pociťovať celé generácie. Dotiahne anglo-americké NATO svoje zúčtovanie s Ruskom až na pokraj a dostane nás na pokraj termonukleárnej priepasti? Čo bude robiť Benjamin Netanjahu? Bude pokračovať s vojnou, pohlcujúcou región v konflikte, a s Iránom, [...]

Nočné mory Iránskych vojenských síl!

29.04.2024

Kompletná správa vyslaná svetu bola, že Izrael by mohol poslať odvetnú paľbu na iránske jadrové zariadenia s primeranými zárukami, že prichádzajúce útoky nemožno zastaviť. Pre porovnanie, skorší útok Iránu na Izrael bol oveľa väčší a nerozvážnejší. Bol to tiež obrovský prepadák, kde 99 percent z viac ako 320 dronov, riadených striel i balistických rakiet [...]

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

gaza

Izrael dal Hamasu ultimátum: Máte týždeň, potom vstúpime do Rafahu

03.05.2024 20:20, aktualizované: 22:18

Izrael dal palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas týždeň na to, aby prijal dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,409
Celková čítanosť: 3885653x
Priemerná čítanosť článkov: 2758x

Autor blogu

Kategórie