Založ si blog

Sme na konci cesty do otroctva?

Nedávno som si znovu pozrel určité pasáže knihy Friedricha Augusta Hayeka Cesta do nevoľníctva. Pasáže, ktoré som predtým prehliadal, vyskakovali zo stránok, akoby boli vytlačené tučným písmom, no čo signalizovalo bezprostredné nebezpečenstvo pre ľudský pokrok. FA Hayekovo posolstvo sa nikdy nezdalo byť prezieravejšie a nadčasovejšie ako dnes, keď ľudstvo má tak blízko k pádu do totality, a že k tomu môže dôjsť kedykoľvek!

Za posledných niekoľko storočí sa dosiahol úžasný pokrok. Rozvinul sa bohatý rozšírený poriadok, ktorý umožňuje ľudstvu, spoluprácou, pozdvihnúť miliardy ľudí z takej hroznej chudoby, a priniesť na západnú životnú úroveň, akú si len pred niekoľkými generáciami nebolo možné predstaviť. Jonah Goldberg to nazýva zázrak modernosti, no ale málokto chápe, že odmena nevyplýva z plánov politikov, ktorí aktívne pracujú na zničení motora ľudskej spolupráce!

Od roku 1947 Bulletin of Atómových Vedcov uchováva Hodiny konca sveta ako metaforu: ‚ako blízko sme k zničeniu nášho sveta nebezpečnými technológiami’? A preto s rizikom miešania metafor sa hodiny Cesty do nevoľníctva blížia k polnoci. Jeho kniha vyšla už v roku 1944, ale Hayek samozrejme myslel na Nemecko. Objasňuje, že nacizmus nie je funkciou zvláštnej skazenosti v charaktere Nemcov a falošného presvedčenia, že sa to vzťahuje len na Nemecko!

Vtedy Hayek v Anglicku poznamenal: ‚Existuje niekoľko jednotlivých čŕt totalitarianizmu, ktoré ešte nikto neobjavil. Z ľudskej prirodzenosti F. A. Hayek poznamenal, že nie sme ochotní pozerať sa na svoje problémy tak, ako sú, ale ako sme si ich mentálne my sami vymysleli. Keď sa ale namiesto v neustálom pokroku, ktorý sme očakávali, ocitneme v ohrození zlami spojenými s minulými vekmi barbarstva – prirodzene z toho obviňujeme kohokoľvek, len nie nás samých!

Hayek poukazuje na to, že v presvedčení, že i keď naše úmysly sú dobré, sme dospeli k záveru, že zlé výsledky musia znamenať, že sme obeťami. Slovami Hayeka: ‚Lenže ak je výsledok taký odlišný od našich cieľov – ak nám namiesto slobody a prosperity hľadia do tváre otroctvo a bieda – nie je jasné, že naše zámery museli zmariť zlovestné sily, a že sme obeťami my od nejakej zlej sily, ktorá musí byť porazená, kým sa vrátime na cestu k lepším veciam, lepším výsledkom?

Magické myslenie oplýva krízou. Hayek píše: ‚Sme pripravení prijať takmer akékoľvek vysvetlenie súčasnej krízy našej civilizácie okrem jedného: že súčasný stav sveta môže byť výsledkom skutočného omylu z našej vlastnej strany a že snaha o niektoré z našich najcennejších ideálov zjavne priniesla výsledky ale odlišné od tých, ktoré sme my sami očakávali! Ako hovorí slávna karikatúra Pogo: ‚Stretli sme nepriateľa a on sme my’!

Riaditeľ RF v MMF pre BRICS varuje!

07.05.2024

Riaditeľ RF v MMF pre BRICS varuje: Pripravte sa na nový monetárny systém, keď nastane kolaps dolárového celosvetového systému! V rozhovore pre RIA Novosti z 3. mája s výkonným riaditeľom Ruskej Federácie pre MMF Alexejom Mozhinom zazneli ozveny Lyndona LaRouche o bankrote súčasného systému a jeho funkcii Triple Curve/Typical Collapse: “V konečnom dôsledku systém spočíva [...]

Klimatický alarm je nebezpečná ideológia!

06.05.2024

Podľa profesora na Cambridgeskej univerzite M. Hulmeho sa problematika zmeny klímy stala nebezpečnou ideológiou. A M. Hulme, ktorý je profesorom humánnej geografie na Cambridgeskej univerzite, hovorí, že klimatické zmeny neukončia svet a že musíme prestať byť posadnutí politikou nulového uhlíka (Net Zero). Varuje, že posadnutosť klimatickými zmenami alebo klimatizmom je [...]

Veľký reset – globalisti preberajú vládu!

05.05.2024

V nie príliš vzdialenej budúcnosti, a možno už zakrátko, nebudeme vlastniť absolútne nič, ale bude sa nám to páčiť a budeme šťastní, podľa totalitných režimov a globalistov Hlbokého Štátu presadzujú to, čo volajú Veľký reset! Budeme tiež bez súkromia, hovoria. Všetko sa zmení. A predsa, zástancovia tejto komunisticko-feudalistickej vízie budúcnosti — [...]

Základná škola Podsadek, Stará Ľubovňa, Rómovia

Ministerstvo školstva chce z plánu obnovy zaplatiť výchovnú šou. Odborník nápad kritizuje

07.05.2024 07:00

Rómska komunita je zámerom pobúrená, rezort však nápad obhajuje

Rusko, Deň víťazstva, Červené námestie, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi chcú navýšiť raketový arzenál, odradiť nepriateľov 'testovať sily Ruska'

07.05.2024 06:25

Rusi zvyšujú výrobu zbraní. USA predpokladajú, že tento rok vyrobí Rusko viac munície ako všetkých 32 členov NATO dohromady.

Hrad Likava, Likavka, Ružomberok

Najväčší hrad na Liptove opravia za milióny eur. Pre návštevníkov chystajú novinky

07.05.2024 06:00

Stredovekej pamiatke „odklepli“ veľký balík peňazí. Pribudnú tam nové priestory aj moderné prvky.

Ukrajina,

Škoda ukrajinských zbraní na zničenie Krymského mosta? Rusi si už našli iné vojenské trasy

07.05.2024 06:00

Organizácia Molfar sa pozrela na železničnú dopravu prúdiacu po Krymskom moste. Vyzerá to tak, že z vojenského hľadiska to nie je významný terč.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,413
Celková čítanosť: 3892383x
Priemerná čítanosť článkov: 2755x

Autor blogu

Kategórie