Založ si blog

Rozumnosť vs nerozumnosť!

 

V jednom zo svojich štrnástich inšpirovaných listov apoštol Pavol adresoval tieto slová spolukresťanom v meste Filipi na Blízkom východe: ‘Nech sa vaša rozumnosť stane známou všetkým ľuďom’! Ale čo mal týmito slovami apoštol presne na mysli a ako im správne porozumieť? Musíme sa pozrieť na význam gréckeho slova tu použitého.

Apoštol Pavol tu použil slovo, ktoré sa ťažko prekladá iba jedným výrazom. V jednom komentári k Biblii sa píše, že ‘znamená ochotu ustúpiť, aj keď má človek na niečo právo, a brať ohľad na iných a byť k nim jemný’! Teda toto slovo vyjadruje myšlienku poddajnosti a rozumnosti, keď človek netrvá na litere zákona ani na svojich právach.

Vyjadrené to iným spôsobom, slovo preložené výrazom ‘rozumný’ vyjadruje v Biblii aj myšlienku ohľaduplnosti. Jeho doslovný význam je ‘poddajný’, podľa učeníka Jakuba.  Toto slovo znamená tiež nebyť príliš prísny. Preto ak sme rozumní, dokážeme sa na svoje okolnosti pozerať vyrovnane a brať do úvahy všetky potrebné fakty!

Byť rozumný znamená správne, rozumne usudzovať, myslieť a konať. Znamená to, že človek má schopnosť inteligentne posudzovať veci i rozhodovať sa. To si zjavne vyžaduje používať schopnosť premýšľať. Opak takéhoto konania je nerozumnosť alebo nesprávne myslenie a uvažovanie, ktoré je v rozpore so zdravým rozumom!

Veľký reset – globalisti preberajú vládu!

05.05.2024

V nie príliš vzdialenej budúcnosti, a možno už zakrátko, nebudeme vlastniť absolútne nič, ale bude sa nám to páčiť a budeme šťastní, podľa totalitných režimov a globalistov Hlbokého Štátu presadzujú to, čo volajú Veľký reset! Budeme tiež bez súkromia, hovoria. Všetko sa zmení. A predsa, zástancovia tejto komunisticko-feudalistickej vízie budúcnosti — [...]

Vidia deti v Gaze USA ako maják nádeje?

04.05.2024

Keď sa dnešný deň chýli ku koncu, americký prezident Joe Biden a republikáni USA Snemovne reprezentantov a s predsedom Snemovne reprezentantov M. Johnsonom sú zomknutí v škaredom objatí, ktoré americkému elektorátu neponúka nič podstatné, iba chorý vtip o rozdrvení demokracie! V mene zastavenia údajne násilných, antisemitských demonštrantov. To je ale to, čo sprevádza [...]

Prezident V. Putin navštívi Čínu v máji

03.05.2024

Ruský prezident Vladimir Putin 25. apríla povedal, že má v pláne navštíviť Čínu v máji, čo môže byť jeho prvá zahraničná cesta, odkedy 18. marca vyhral znovuzvolenie za prezidenta RF. USA a Briti sa pokúšajú rozbiť úzky vzťah medzi Ruskom a Čínou! Ale najmä ich ekonomický vzťah, v rámci ktorého Čína dodáva do Ruska veľké objemy obrábacích strojov, [...]

Ukrajina SR ČR Čaputová Pavel Návšteva

Prezidentka sa chystá na sklonku svojho mandátu navštíviť Ukrajinu

05.05.2024 14:00

Naznačila, že návšteva by mala obsahovať stretnutia s ukrajinským prezidentom, predsedom vlády a parlamentu.

USA, Ukrajina, tanky, Abrams, vojna

Tisíce vojakov zabíja rakovina. Môžu za to zbrane s ochudobneným uránom?

05.05.2024 14:00

Ochudobnený urán, ktorý je zložkou protitankových striel, u vojakov údajne spôsobuje nádorové ochorenia. Sporná munícia sa pritom stále využíva - aj vo vojne na Ukrajine.

al-Džazíra

Netanjahuova vláda schválila ukončenie činnosti televízie Al-Džazíra v Izraeli

05.05.2024 12:54, aktualizované: 13:18

Zatiaľ nie je jasné, kedy zákaz nadobudne platnosť a či je trvalý alebo dočasný.

Štefan Harabin

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade. Danko áno

05.05.2024 12:42, aktualizované: 13:10

Migaľ podotkol, že ak by SNS trvala na tomto kandidátovi, v Hlase si k tomu budú musieť sadnúť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,411
Celková čítanosť: 3888894x
Priemerná čítanosť článkov: 2756x

Autor blogu

Kategórie