Založ si blog

ECB teraz zvýšila úrokové sadzby!

Rada guvernérov ECB (Európskej Centrálnej Banky) sa stretla, a rozhodla o zvýšení úrokových sadzieb o 0,50 bodov. ECB zároveň schválila tiež nový nástroj Transmission Protection Instrument (TPI), ktorý je zameraný na intervencie na trhu, aby zabránila príliš veľkému nárastu rozpätia medzi výnosmi jadra a periférie.

Ale zatiaľ čo len polbodové zvýšenie sadzby nezastaví infláciu poháňanú komoditami, bezpečnostná sieť TPI sa aktivuje, ak kandidátska krajina splní aj niekoľko podmienok: splnenie bilančných kritérií Európskej Únie; absencia závažných makroekonomických nerovnováh; udržateľnosť dlhu a rozpočtové politiky v súlade s povinnosťami k EÚ. 

TPI bude zatiaľ nakupovať len štátne dlhopisy, pred jeho aktiváciou bude ECB využívať reinvestície celoeurópskeho osobného dôchodkového produktu (PEPP). TPI je aj vnímaná ako ruka natiahnutá k Taliansku; spread sa však po tlačovej konferencii ECB zvýšil. Je to preto, že existujú pochybnosti o tom, či Taliansko buď splní priložené prísne podmienky, alebo sa rozhodne ponížiť sa tým, že sa podrobí „gréckemu“ zaobchádzaniu.

Palestína prehodnocuje vzťahy s USA!

22.04.2024

Zrada Spojených štátov na palestínskom ľude zašla príliš ďaleko. Prezident Mahmúd Abbás v dnešnom exkluzívnom rozhovore pre palestínsku spravodajskú službu WAFA uviedol, že palestínske vedenie prehodnotí bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi, a zároveň zabezpečilo ochranu záujmov našich ľudí, našej veci a našich práv: “Vedenie tak vypracuje novú stratégiu [...]

Najnovšia Kyjevská rozprávka o Rusku

20.04.2024

Najnovšia Kyjevská rozprávka je, že Rusko unieslo ukrajinské deti a ukrylo ich v Nemecku! V skutočnosti ale nemeckí predstavitelia tento týždeň informovali Kyjev o 161 ukrajinských detí, ktoré Kyjev obvinil Rusko z únosu. Boli v skutočnosti v Nemecku a väčšina z nich tam žije so svojimi rodičmi alebo opatrovníkmi. Informoval o tom prezident nemeckej Federálnej kriminálnej [...]

Armagedon alebo mierový rozvoj sveta!

19.04.2024

Širší dôsledok iránskeho bezpilotného a raketového útoku proti Izraelu zo 14. apríla – ktorý bol spustený v reakcii na zničenie iránskeho konzulátu v Damasku v Sýrii 1. apríla Izraelom a zabitie niekoľkých najvyšších iránskych vojenských vodcov, je zmena hry, ktorá priviedla svet k bodu zlomu. Buď využijeme tento moment maximálneho nebezpečenstva na dosiahnutie [...]

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

Rudolf Schuster

Rudolf Schuster získal Čestné občianstvo Košického samosprávneho kraja

23.04.2024 15:06

Ide o vôbec prvé udelenie takéhoto ocenenia v histórii kraja.

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,403
Celková čítanosť: 3863194x
Priemerná čítanosť článkov: 2754x

Autor blogu

Kategórie