Založ si blog

Vyššia kritika Biblie je nespoľahlivá!

 

Táto takzvaná vyššia kritika Biblia sa naplno rozvinula v 18. a 19. storočí a až v druhej polovici 19. storočia nemecký biblický kritik Julius Wellhausen spopularizoval teóriu, že prvých šesť kníh Biblie vrátane Jozuu bolo napísaných v piatom storočí pred n. l. — asi tisíc rokov po udalostiach, ktoré sú tu opísané!

Encyclopædia Britannica z roku 1911 vysvetľuje: ‘Genezis je postexilové dielo, ktoré vzniklo z postexilového kňazského zdroja (P) a zo starších nekňazských zdrojov, ktoré sa značne líšia od P v jazyku, štýle a náboženskom stanovisku’. Ale o aké dôkazy sa tu dnešní biblickí kritici opierajú?

Základnou zásadou, ktorú pri tom používajú, je všeobecný predpoklad, že každý biblický verš, v ktorom je použité iba hebrejské slovo znamenajúce Boh (’Elohim), bol napísaný jedným pisateľom, zatiaľ čo každý verš označujúci Boha jeho menom Jehova musel napísať niekto iný! Akoby jeden pisateľ nemohol používať obidva výrazy!

Podobne zakaždým, keď je nejaká udalosť zaznamenaná v jednej knihe viac ako raz, je to považované za dôkaz toho, že tu išlo o viac než jedného pisateľa, hoci aj staroveká semitská literatúra obsahuje ďalšie podobné príklady opakovania! Okrem toho sa predpokladá, že každá zmena štýlu znamená zmenu pisateľa.

No aj pisatelia v moderných jazykoch často píšu rôznym štýlom v rôznych etapách svojej životnej dráhy alebo keď píšu o rôznych námetoch! Napríklad anglický básnik John Milton napísal veľkolepú epickú báseň Stratený raj celkom iným štýlom ako báseň L’Allegro! A politické traktáty písal ešte iným štýlom!

Existujú pre tieto teórie nejaké skutočné dôkazy? Nie! Jeden komentátor poznamenal: Kritika je aj v tom najlepšom prípade špekulatívna a neistá! Je niečo, čo sa vždy môže zmeniť alebo ukázať ako nesprávne a čo sa bude musieť nahradiť niečím iným! Na dôkaz toho sú dnešné kritiky oponentov, ktoré zachádzajú až do neuveriteľných absurdností!

Je to intelektuálne cvičenie podliehajúce všetkým pochybnostiam a dohadom, ktoré sú od takého cvičenia neoddeliteľné! A preto samá takzvaná vyššia kritika Biblie je len v skutočnosti iba špekulatívna a neistá praktika nevedeckých filozofov v najextrémnejšej možnej miere! Najväčší problém je ale v tom, že jej veria tí, ktorí si fakty neoverili!

pokračovanie…

Následky demokratickej politiky v USA

29.03.2024

Ako sa politická ľavica v Amerike spojila s nacistami, aby zničili nielen Ameriku, ale i Západ prostredníctvom IG Farben, ten neslávne známy nemecký chemický a zároveň i farmaceutický kartel, ktorý dostal Hitlera k moci a vzostup jedovatej Big Pharma po 2. svetovej vojne. Vznik veľkých korporácií, z ktorých každá produkuje smrtiacu trifectu, toxické liečivá, toxické [...]

Následky demokratickej politiky v USA

29.03.2024

Ako sa politická ľavica v Amerike spojila s nacistami, aby zničili nielen Ameriku, ale i Západ prostredníctvom IG Farben, ten neslávne známy nemecký chemický a zároveň i farmaceutický kartel, ktorý dostal Hitlera k moci a vzostup jedovatej Big Pharma po 2. svetovej vojne. Vznik veľkých korporácií, z ktorých každá produkuje smrtiacu trifectu, toxické liečivá, toxické [...]

Čína – rezolúcie BR OSN sú záväzné!

28.03.2024

Čína včera považovala za potrebné pripomenúť Bidenovej administratíve, že rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, sú záväzné pre členov OSN. „Rezolúcie Bezpečnostnej rady sú záväzné,“ povedal novinárom v Pekingu hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien. Bezpečnostná rada musí naďalej pozorne sledovať situáciu v Gaze a v prípade potreby sa [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,386
Celková čítanosť: 3818043x
Priemerná čítanosť článkov: 2755x

Autor blogu

Kategórie