Založ si blog

Na čom je založená autorita vlád?

Jeden z veľa dôvodov pre dnešnú krízu vládnych autorít je, že viac a viac ľudí pochybuje o zákonitosti tých ktorí sú pri moci, alebo ich právo vládnuť. Podľa vedeckého štúdia iba 9% obyvateľstva v USA, 10% v Austrálii, 24% vo VB, 26% vo Francúzsku a 41% v Indii považujú svoje vlády za legitímne. Na jednom sympóziu organizovanom v Paríži Francúzskym Inštitútom pre Politické Vedy a parížskym denníkom Le Monde profesor Yves Mény povedal: ´Autorita môže existovať len keď je podložená legálne, zákonite´.

Ale ako to bolo na samom začiatku ľudstva? Podľa Biblie, človek bol pod priamou autoritou Boha, svojho Stvoriteľa alebo pod jeho teokraciou. No hneď na začiatku prvá dvojica, Adam a Eva, si nárokovali morálnu nezávislosť od svojho Stvoriteľa, aj keď sa to stalo pod vplyvom jedného z Božích nebeských synov, ktorý sa takým spôsobom stal Satanom (odporovateľom) a Diablom (luhárom). Preto, keď odvrhli teokraciu alebo Božiu vládu, museli hľadať inú formu autority, alebo vlády. Mnohí si vyžadovali autoritu na základe sily!

A tak sa stalo, že hneď po potope jeden z tých, čo začali vynikať silou a brutálnosťou bol Nimrod, o ktorom Biblia hovorí: „A Kúš sa stal otcom Nimróda. Ten začal byť mocným na Zemi. Ukázal sa ako mocný lovec (zvierat, ale aj ľudí) v odpore voči Stvoriteľovi. Preto sa hovorí: ´Tak ako Nimród, mocný lovec v odpore voči Stvoriteľovi’!“ A začiatkom jeho kráľovstva sa stal Bábel (Babylón). Podľa histórie Nimród zabil svojho otca a zobral si svoju matku za ženu, ktorá ho po jeho násilnickej smrti prehlásila za boha! 

A tak sa začal historický zrod nielen náboženskej trojice, ale zároveň aj nárokovanie si na autoritu a moc na základe ´božstva´. A toto je ten mýtický koncept ´svätého kráľovstva´, na ktoré si nárokovali ranní vládcovia Mezopotámie a Faraóni starovekého Egypta. Alexander Veľký a helenistickí králi, ktorí prišli po ňom a mnohí rímski cisári tiež nárokovali, že boli bohovia a vyžadovali aby boli uctievaní ako takí. Keď osoba odmietla uctievať panovníka, tak sa to považovalo ako zločin proti štátu! Niektorí cisári boli uctievaní ako bohovia až do 5. storočia n.l.!

Čína – rezolúcie BR OSN sú záväzné!

28.03.2024

Čína včera považovala za potrebné pripomenúť Bidenovej administratíve, že rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, sú záväzné pre členov OSN. „Rezolúcie Bezpečnostnej rady sú záväzné,“ povedal novinárom v Pekingu hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien. Bezpečnostná rada musí naďalej pozorne sledovať situáciu v Gaze a v prípade potreby sa [...]

Zničenie mosta v Baltimore nebola nehoda!

28.03.2024

Bol to inscenovaný útok na most v Baltimore a nebola to náhoda! Je plánovaná politika na zničenie kritických infraštruktúr a bude zameraná naprieč celých Spojených Štátov Amerických! Existujú aj iné teórie. Tu je jedna: Kapitán lode, ktorá narazila a zničila most v americkom Baltimore pochádza z Ukrajiny. Zdá sa, že to bolo urobené zámerne. Tweety na telegrame hovorili, [...]

Putin viní radikálnych islamistov a UA!

26.03.2024

Vladimir Putin dnes po prvýkrát povedal, že za minulotýždňovým útokom na koncertnú sálu pri Moskve stáli radikálni islamisti, ale naznačuje, že do toho bola nejakým spôsobom zapojená aj Ukrajina. V súvislosti s piatkovým útokom, pri ktorom maskovaní ozbrojenci vtrhli do radnice Crocus, spustili paľbu na návštevníkov koncertu a podpálili budovu, zabili najmenej 137 ľudí.

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,384
Celková čítanosť: 3815248x
Priemerná čítanosť článkov: 2757x

Autor blogu

Kategórie