Založ si blog

Na čom je založená autorita vlád?

Jeden z veľa dôvodov pre dnešnú krízu vládnych autorít je, že viac a viac ľudí pochybuje o zákonitosti tých ktorí sú pri moci, alebo ich právo vládnuť. Podľa vedeckého štúdia iba 9% obyvateľstva v USA, 10% v Austrálii, 24% vo VB, 26% vo Francúzsku a 41% v Indii považujú svoje vlády za legitímne. Na jednom sympóziu organizovanom v Paríži Francúzskym Inštitútom pre Politické Vedy a parížskym denníkom Le Monde profesor Yves Mény povedal: ´Autorita môže existovať len keď je podložená legálne, zákonite´.

Ale ako to bolo na samom začiatku ľudstva? Podľa Biblie, človek bol pod priamou autoritou Boha, svojho Stvoriteľa alebo pod jeho teokraciou. No hneď na začiatku prvá dvojica, Adam a Eva, si nárokovali morálnu nezávislosť od svojho Stvoriteľa, aj keď sa to stalo pod vplyvom jedného z Božích nebeských synov, ktorý sa takým spôsobom stal Satanom (odporovateľom) a Diablom (luhárom). Preto, keď odvrhli teokraciu alebo Božiu vládu, museli hľadať inú formu autority, alebo vlády. Mnohí si vyžadovali autoritu na základe sily!

A tak sa stalo, že hneď po potope jeden z tých, čo začali vynikať silou a brutálnosťou bol Nimrod, o ktorom Biblia hovorí: „A Kúš sa stal otcom Nimróda. Ten začal byť mocným na Zemi. Ukázal sa ako mocný lovec (zvierat, ale aj ľudí) v odpore voči Stvoriteľovi. Preto sa hovorí: ´Tak ako Nimród, mocný lovec v odpore voči Stvoriteľovi’!“ A začiatkom jeho kráľovstva sa stal Bábel (Babylón). Podľa histórie Nimród zabil svojho otca a zobral si svoju matku za ženu, ktorá ho po jeho násilnickej smrti prehlásila za boha! 

A tak sa začal historický zrod nielen náboženskej trojice, ale zároveň aj nárokovanie si na autoritu a moc na základe ´božstva´. A toto je ten mýtický koncept ´svätého kráľovstva´, na ktoré si nárokovali ranní vládcovia Mezopotámie a Faraóni starovekého Egypta. Alexander Veľký a helenistickí králi, ktorí prišli po ňom a mnohí rímski cisári tiež nárokovali, že boli bohovia a vyžadovali aby boli uctievaní ako takí. Keď osoba odmietla uctievať panovníka, tak sa to považovalo ako zločin proti štátu! Niektorí cisári boli uctievaní ako bohovia až do 5. storočia n.l.!

J. Biden a V. Zelensky podpísali dohodu!

16.06.2024

Prezidenti Joe Biden, a Volodymyr Zelenskyj, už podpísali vo štvrtok prelomovú 10-ročnú bezpečnostnú dohodu medzi Washingtonom a Kyjevom, v deň, ktorý ukrajinský líder nazval historickým dňom v boji proti ruskej invázii. USA poskytnú Ukrajine počas nasledujúceho desaťročia celý rad vojenskej pomoci, aj výcviku, zatiaľ čo Zelenskij povedal, že to bude slúžiť ako most [...]

RF diplomat – NATO pripravuje stret s RF!

14.06.2024

NATO zjavne dnes už pripravuje stret s Ruskom, vrátane jadrových zbraní, povedal pre Izvestija, námestník ruského ministra zahraničných vecí, Alexander Gruško, podľa série správ agentúry TASS: “Všetko, čo dnes NATO v tejto oblasti robí, otvorene povedané, je prípravou aliancie na možný vojenský konflikt s Ruskom,“ povedal. „A cvičenia, ktoré sa konajú, [...]

Uhlíkové kredity ako staroveké odpustky!

13.06.2024

Uhlíkové kredity sú najväčším podvodom od čias odpustkov – ako sa môžete vyhnúť tomu, aby ste boli oklamaní? V stredoveku katolícka cirkev presvedčila obyčajných ľudí, aby si kúpili odpustky na zmiernenie svojich hriechov. A zarobili pri tom celé majetky! Podobne dnes naši vládcovia – mainstreamové médiá, centrálni bankári, a aj ich politickí spojenci – pracujú [...]

zelenskyj, summit, švajčiarsko, ukrajina,

Zelenskyj: Keby Rusko malo záujem o mier, nebola by žiadna vojna

15.06.2024 20:45, aktualizované: 21:35

Na mierovom summite o Ukrajine vo Švajčiarsku sa zúčastňuje viac ako 90 krajín a osem medzinárodných organizácií.

francúzsko, Protest, krajná pravica

Desaťtisíce Francúzov protestovali proti krajnej pravici, môže vyhrať predčasné voľby

15.06.2024 19:53

Francúzsky prezident Macron vyhlásil predčasné voľby po neúspechu svojho centristického tábora v minulotýždňových eurovoľbách.

žilina, polícia,

Otrasný nález. V meste Rajec našli bezvládne telo novorodenca

15.06.2024 19:14, aktualizované: 20:20

Stať sa tak malo vedľa materskej škôlky.

Peter Pellegrini, inaugurácia

Bude Pellegrini nadstranícky? Bude z neho skôr Gašparovič než Kováč, hovoria odborníci. Podporu koalície ešte bude potrebovať

15.06.2024 19:00

Politológovia nepredpokladajú, že sa Pellegrini voči vláde bude vymedzovať. Podporu koalície ešte bude potrebovať pri prípadnej opätovnej kandidatúre. Môže však prekvapiť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,442
Celková čítanosť: 3979966x
Priemerná čítanosť článkov: 2760x

Autor blogu

Kategórie