Založ si blog

Daj nám náš chlieb každodenný . . .

Veta v titulke je jedna z deviatich častí vzorovej modlitby Ježiša Krista ako odpoveď na prosbu jeho učeníkov, aby ich naučil, ako sa správne modliť. A pravda je, že v každom náboženstve existujú určité formy modlitieb, ktoré boli zaužité už od ich veľmi samých začiatkov, tak prečo sa teraz pýtali na tak skoro zvyčajnú vec?

Podobne ako vzorová modlitba, ktorú učil svojich nasledovníkov Ježiš Kristus, aj kadiš trúchliaceho obsahuje prosbu o posvätenie Božieho mena. Hoci existujú i protichodné názory na to, či kadiš pochádza z čias Krista alebo dokonca ešte už z dávnejšej doby, podobnosť týchto modlitieb by nás nemala prekvapovať.

´Kadiš trúchliaceho´ je známa židovská modlitba. I keď ona nesúvisí so smrťou alebo zármutkom, predsa sa len bežne odriekava, keď niekto zomrie. Ježišovým zámerom nebolo zaviesť niečo úplne nové, niečo revolučné. Každá prosba v Ježišovej modlitbe mala pevnú oporu v Písmach, ktoré boli vtedy dostupné všetkým Židom.

Keď Ježiš vo vzorovej modlitbe hovoril o chlebe na každý deň, pravdepodobne mal na mysli veci, ktoré bezprostredne potrebujeme, Preto nemali by sme si nadmerné robiť starosti o budúcnosť, ale zamerať sa na to, čo potrebujeme, ako primerané bývanie a zamestnanie, aby sme mohli uživiť svoju rodinu adekvátne.

Zároveň sa môžeme modliť aj o múdrosť potrebnú na riešenie zdravotných potrieb a ťažkostí! Lenže keby sme sa modlili len o veci po telesnej stránke, naše modlitby by neboli vyrovnané. Preto omnoho dôležitejšie sú naše duchovné potreby! A tak by sme sa mali modliť aj o tie a aby sme mohli byť neustále sýtení duchovne.

Briti úmyselne zničili vzťahy s Ruskom!

18.04.2024

Rusko a Spojené kráľovstvo neviedli žiadny politický dialóg po tom, čo Londýn úplne zničil architektúru vzťahov medzi krajinami, povedal ruský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Andrei Kelin v rozhovore pre televíziu RTVI 30. marca! Ďalej tvrdil, že ide o kategorickú chybu, pretože vedie k nesprávnym rozhodnutiam, chybnému rozhodovaciemu procesu. Dodal, že potrebujú [...]

Šéf IDF – Izrael absolútne vráti úder Iránu!

16.04.2024

Náčelník štábu izraelských obranných síl, generálporučík Herzi Halevi, sa dnes stretol s IDF vojakmi na leteckej základni Nevatim, ktorú včera skoro ráno zasiahol Irán. Herzi Halevi povedal, že “útok sa stretne s odozvou“, informoval Times of Israel! Dodal: “Irán chcel poškodiť strategické kapacity štátu Izrael – to je niečo, čo sa predtým nestalo… [...]

Irán reaguje na Izraelský útok

15.04.2024

Irán tvrdí, že jeho reakcia na ďalšie izraelské útoky bude oveľa silnejšia. A Iránsky prezident Ebrahim Raisi včera ráno vydal v Teheráne vyhlásenie, v ktorom varoval, že akékoľvek nové útoky na Irán, budú zasiahnuté oveľa väčšou silou, ako útok z minulej noci. Iránska islamská republika použila všetky regionálne a medzinárodné nástroje a zariadenia. [...]

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 06:23

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.

Fico, Danko, Pellegrini

Boj o post šéfa NR SR. Bude Ficova stratégia účinná? Smer vyhrá tak či tak, SNS tlačí a Hlas čaká test

18.04.2024 06:00

Od pôvodných personálnych požiadaviek nakoniec SNS upustila, no staré rany otvorila oficiálne neobsadená stolička predsedu parlamentu, ktorú Danko požaduje od vzniku koalície. A chce ju znova.

obria lavička, Muráň

Park s megasochami je v Muráni absolútnou novinkou. Nechýbajú v ňom ani živé zvieratá

18.04.2024 06:00

Tony vážiace nadrozmerné sochy obrov, velikánska lavička s parádnym výhľadom či živé lamy pripomínajúce plyšové hračky. Tieto atrakcie sa nachádzajú v areáli pri obci Muráň.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,400
Celková čítanosť: 3850933x
Priemerná čítanosť článkov: 2751x

Autor blogu

Kategórie