Založ si blog

Problém s klimatickými modelmi Zeme!

Jedna z kritík namierených proti klimatickým modelom používaným na vydesenie sveta nevyspytateľnou hrôzou zo zmeny na prelome storočia len o 1,5 °C sa týka toho, ako sa modelári vyrovnávajú s neistotami poznania. 

Celá Zem je veľmi zložitý systém na modelovanie, naše chápanie mnohých jej procesov – vetrových vzorov a zrážok i oceánskych prúdov – je neúplné! To znamená, že modely nemôžu tvrdiť, že sú založené výlučne na zákonoch!

Namiesto toho má každá z neistých hodnôt, ktoré sú začlenené do konečného modelu, i určitú ‚krútiacu sa možnosť‘ v konkrétnej hodnote, ktorá je mu daná. Ak existuje iba niekoľko neistôt, model ako celok bude mať málo bodov.

Ale ak je na zariadení takpovediac veľa ‚gombíkov‘, môže existovať aj mnoho spôsobov, ako ich prispôsobiť tak, aby model zodpovedal minulosti relatívne dobre, pričom ponúka výrazne odlišné predpovede do budúcna!

Poznámka: Mnohých trápi, keď vidia, ako ľudia ničia Zem a život na nej. Ale podľa viacerých odborníkov na životné prostredie, ľudská činnosť až tak veľmi ohrozuje mnohé druhy, že im hrozí vyhynutie. Následkom toho je biodiverzita na našej planéte narušená ako nikdy predtým. Zničia nakoniec ľudia Zem? Alebo sa dokážu zmeniť a naučia sa žiť v súlade s prírodou? (Zja. 21:18)

Armagedon alebo mierový rozvoj sveta!

19.04.2024

Širší dôsledok iránskeho bezpilotného a raketového útoku proti Izraelu zo 14. apríla – ktorý bol spustený v reakcii na zničenie iránskeho konzulátu v Damasku v Sýrii 1. apríla Izraelom a zabitie niekoľkých najvyšších iránskych vojenských vodcov, je zmena hry, ktorá priviedla svet k bodu zlomu. Buď využijeme tento moment maximálneho nebezpečenstva na dosiahnutie [...]

Briti úmyselne zničili vzťahy s Ruskom!

18.04.2024

Rusko a Spojené kráľovstvo neviedli žiadny politický dialóg po tom, čo Londýn úplne zničil architektúru vzťahov medzi krajinami, povedal ruský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Andrei Kelin v rozhovore pre televíziu RTVI 30. marca! Ďalej tvrdil, že ide o kategorickú chybu, pretože vedie k nesprávnym rozhodnutiam, chybnému rozhodovaciemu procesu. Dodal, že potrebujú [...]

Šéf IDF – Izrael absolútne vráti úder Iránu!

16.04.2024

Náčelník štábu izraelských obranných síl, generálporučík Herzi Halevi, sa dnes stretol s IDF vojakmi na leteckej základni Nevatim, ktorú včera skoro ráno zasiahol Irán. Herzi Halevi povedal, že “útok sa stretne s odozvou“, informoval Times of Israel! Dodal: “Irán chcel poškodiť strategické kapacity štátu Izrael – to je niečo, čo sa predtým nestalo… [...]

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,401
Celková čítanosť: 3854032x
Priemerná čítanosť článkov: 2751x

Autor blogu

Kategórie