Rusko-čínsky menový obchod expanduje!

27. mája 2023, jankratky, budúcnosť história vzdelanie život

Interfax uvádza, že Rusko a Čína v roku 2023 zintenzívnia svoj bilaterálny obchod a rozšíria aj používanie národných mien vo svojich transakciách. A Ruský premiér Michail Mišustin na rusko-čínskom obchodnom fóre v Šanghaji: ‚Som presvedčený, že tento rok splníme úlohu, ktorú si stanovili hlavy štátov – Vladimír Putin a Si Ťin-pching – zvýšiť vzájomný obchod na 200 miliárd dolárov’!

Bilaterálny obchod medzi Čínou a RF vzrástol v prvom štvrťroku takmer o štvrtinu na približne 52 miliárd dolárov! Čína je hlavným obchodným partnerom Ruska už viac ako desať rokov, potom poznamenal: ‚A naše pozície v ekvivalentnom ratingu Číny sa tiež zmenili v prvých troch mesiacoch tohto roka – z desiateho miesta sme sa dostali na siedme miesto!

Tento rast bol sprevádzaný dôležitou kvalitatívnou transformáciou a predovšetkým znížením závislosti od dolára a iných západných mien, povedal. Zatiaľ čo v roku 2021 boli národné meny použité, len v približne štvrtine všetkých transakcií medzi našimi krajinami, minulý rok to boli už dve tretiny. A budeme pokračovať v posilňovaní finančnej spolupráce‘!