City of London hrozí zbankrotovať Ameriku!

26. mája 2023, jankratky, budúcnosť história vzdelanie život

Aký je plán Londýna v súvislosti s rozpočtovou krízou v USA? Sme dnes svedkami obvyklého cirkusu a divadla (na republikánskej, ale i demokratickej strane) ako súčasť procesu rokovaní? Alebo má Londýn v pláne urobiť tentoraz ešte krok ďalej a skutočne vyvolať skutočnú platobnú neschopnosť USA na ich štátne dlhopisy, na kratšie alebo dlhšie časové obdobie?

Úmyselne vyvolané bankroty boli nedávno obchodnou burzou Londýna – proti Rusku, Argentíne, Bangladéšu. A samozrejme, že Európe sa už i podarilo vyradiť podpery vďaka Londýnom navrhnutým sankciám i energetickej politike. Je na rade USA v inom meradle ako doteraz, aby zabezpečili, že Washington nezlomí rady s Londýnom?

Veľký článok The Economist nám dáva pauzu na zamyslenie: Čo sa stane, ak Amerika ale nesplní svoj dlh? A nepredstaviteľná eventualita sa stáva až príliš nepredstaviteľnou. Kongres USA by mohol priviesť krajinu do jej prvého suverénneho zlyhania v modernej histórii. Kolaps trhov, nárast nezamestnanosti, panika v rámci globálnej ekonomiky. Cesta k defaultu je jasná!