Čína prináša mier na Blízky Východ!

23. marca 2023, jankratky, budúcnosť história vzdelanie život

Jemenskí povstalci Houthi so sídlom v Saná a medzinárodne uznávaná vláda by mohli byť jedným z prvých plodov dohody medzi Iránom, a Saudskou Arábiou o obnovení ich diplomatických vzťahov sprostredkovanej Čínou, so sídlom v Adene, riadené Saudskou Arábiou, sa dohodli na rozhovoroch vo švajčiarskom Berne o výmene viac ako 880 väzňov!

Presne tak informovali obe strany 20. marca, keď sa zrýchlilo úsilie o ukončenie vojny, informovala agentúra Agence France-Presse z Dubaja. AFP poznamenáva, že dohodnutá výmena prichádza po tom, čo Saudská Arábia a Irán, ktoré podporujú ich znepriatelené strany v jemenskom konflikte, začiatkom tohto mesiaca pristúpili k obnoveniu diplomatických vzťahov po sedemročnej prestávke!

Prímerie v Jemene sprostredkované OSN, ktoré nadobudlo platnosť v apríli roku 2022, prinieslo prudké zníženie nepriateľských akcií, pokračuje tá správa. Prímerie vypršalo v októbri, aj keď boje väčšinou zostávajú pozastavené. Podľa dohody Iránom podporovaní Húsíovia prepustia asi 181 zadržiavaných, vrátane občanov Saudskej Arábie a Sudánu, výmenou za 706 väzňov, uviedol Abdul Qader al-Murtada.