Jeľcin k USA – zmeňme meče na radlice!

9. februára 2023, jankratky, budúcnosť Jazyky vzdelanie život

Americký archív odhaľuje Jeľcinov návrh z roku 1992, aby sa americko-ruská aliancia SDI premenila podľa vzoru biblického verša proroka Izaiáša kde sa už medzi iným píše: “(Ježiš) Bude súdiť národy a urovná spory mnohých národov. Prekujú svoje meče na pluhy a svoje oštepy na vinárske nože. Národ nepozdvihne meč proti národu.” – Izaiáš 2:4.

Archív národnej bezpečnosti Ameriky. zverejnil 30. januára, niekoľko nových dokumentov vrátane náhľadu na prvé postsovietske stretnutie Ruska a USA na úrovni hlavy štátu. No najzaujímavejší bol trojdielny návrh ruského prezidenta Borisa Jeľcina americkému prezidentovi Georgovi HW Bushovi v Camp Davide. Jeľcin komentoval:

‚Váš, náš výskum by sa mohol spojiť s vesmírnym systémom velenia, riadenia, komunikácie. Lebo mohli by sme mať spoločný projekt. Lenže bolo by to aj pre nás oboch oveľa lacnejšie, no bolo by to mierou dôvery medzi nami. Odstránilo by to i všetky podozrenia. Ak by sme už i v súčasnosti mohli oznámiť, že už nie sme nepriatelia, a že sa i snažíme byť spojencami, tak to by bolo predzvesťou svetovej novej éry vo vzťahoch medzi USA a Ruskom’!