Lavrov varuje Valné zhromaždenie OSN!

30. septembra 2022, jankratky, citáty história vzdelanie zákon život

RF minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal Valnému zhromaždeniu OSN, že o budúcej bezpečnostnej, ekonomickej a politickej architektúre planéty sa rozhoduje dnes a je na ľuďoch sveta, aby určili, či bude naďalej poriadkom, ktorému dominuje Západ a jeho zlatá miliarda, alebo pokrokové sily. 

S. V. Lavrov obvinil západné mocnosti z podkopávania dôvery v medzinárodné právo a inštitúcie ako záruky spravodlivosti a ochrany slabších pred silnými. Ale tieto negatívne trendy, pokračoval, boli vystavené v koncentrovanej forme v OSN, čo narúša princípy, na ktorých bol orgán Organizácie Spojených Národov založený:

‚Dnes sa rozhoduje o budúcnosti poriadku sveta! A to je jasné každému nestrannému pozorovateľovi. Otázkou je, či ale pôjde o poriadok, kde jeden hegemón núti všetkých ostatných žiť podľa svojich notoricky známych „pravidiel“, z ktorých má úžitok len on sám. Alebo to bude demokratický, spravodlivý svet?

Svet bez vydierania, zastrašovania všetkých nechcených ľudí, bez neonacizmu, tiež bez komunizmu i neokolonializmu? RF sa pevne rozhodla v prospech druhej možnej varianty a spolu s našimi spojencami, partnermi a podobne zmýšľajúcimi ľuďmi požadujú prácu na jeho implementácii‘, povedal Lavrov!