ECB teraz zvýšila úrokové sadzby!

24. júla 2022, jankratky, budúcnosť história veda vzdelanie život

Rada guvernérov ECB (Európskej Centrálnej Banky) sa stretla, a rozhodla o zvýšení úrokových sadzieb o 0,50 bodov. ECB zároveň schválila tiež nový nástroj Transmission Protection Instrument (TPI), ktorý je zameraný na intervencie na trhu, aby zabránila príliš veľkému nárastu rozpätia medzi výnosmi jadra a periférie.

Ale zatiaľ čo len polbodové zvýšenie sadzby nezastaví infláciu poháňanú komoditami, bezpečnostná sieť TPI sa aktivuje, ak kandidátska krajina splní aj niekoľko podmienok: splnenie bilančných kritérií Európskej Únie; absencia závažných makroekonomických nerovnováh; udržateľnosť dlhu a rozpočtové politiky v súlade s povinnosťami k EÚ. 

TPI bude zatiaľ nakupovať len štátne dlhopisy, pred jeho aktiváciou bude ECB využívať reinvestície celoeurópskeho osobného dôchodkového produktu (PEPP). TPI je aj vnímaná ako ruka natiahnutá k Taliansku; spread sa však po tlačovej konferencii ECB zvýšil. Je to preto, že existujú pochybnosti o tom, či Taliansko buď splní priložené prísne podmienky, alebo sa rozhodne ponížiť sa tým, že sa podrobí „gréckemu“ zaobchádzaniu.