RF prevezme plnú kontrolu nad Sachalin-2

11. júla 2022, jankratky, budúcnosť citáty história veda vzdelanie život

Rusko prevezme úplnú kontrolu nad svojím obrovským projektom zemného plynu ropy Sachalin-2. Vláda tiež oznámila, že už v priebehu niekoľkých nasledujúcich mesiacov sa skončí zahraničná účasť na projekte zemného plynu a ropy na ďalekom východe Ruska!

Vyplýva to z dekrétu podpísaného ruským prezidentom na konci júna, v ktorom sa ale uvádza, že všetky nerastné a energetické zdroje v ruskom podloží budú musieť odteraz plne vlastniť Rusi, či už z verejného alebo súkromného sektora, vrátane toho projektu!

Sachalin-2 je v súčasnosti už z 50 % (plus jedna akcia) vo vlastníctve ruského štátneho energetického gigantu Gazprom, 27,5 % Shell, a 12,5 % Mitsui a 10 % Mitsubishi, obe z Japonska. Spoločnosť Shell pred mesiacmi oznámila, že z projektu odíde.

Odpísala svoju investíciu za $1,5 miliardy a v súčasnosti hľadá kupcov. Japonsko sa ale zúfalo snaží zostať v projekte, pričom vláda tvrdí, že zariadenie je zásadne dôležité, pre národnú energetickú bezpečnosti Japonska, tak je to podľa agentúry Reuters!