V. Putin vysvetľuje ako BRICS pracuje

6. júla 2022, jankratky, budúcnosť história veda vzdelanie život

Zmienka Vladimíra Putina o novej medzinárodnej rezervnej mene vo svojom minulom prejave členom BRICS, Business Forum pridáva teraz nový rozmer do globálnej diskusie o novom menovom systéme. Hoci viacerí ruskí predstavitelia nastolili túto otázku najmä v dôsledku západných sankcií, je to prvýkrát, čo sa prezident Ruska touto otázkou zaoberal a oficiálne ju schválil. 

Neostalo to bez povšimnutia indických médií, keď informovali, že ruský prezident Putin povedal, že všetky krajiny BRICS, dnes pracujú spoločne, na spoľahlivých alternatívnych platobných mechanizmoch pre medzinárodné zúčtovanie. Ďalej povedal, že zvažuje sa i vytvorenie medzinárodnej rezervnej meny na základe koša mien BRICS. V časti jeho Pozdravu podnikateľskému fóru, sa píše:

‚Spolu aj s partnermi, a členmi BRICS vyvíjame spoľahlivé alternatívne mechanizmy pre naše medzinárodné vyrovnanie. Ruský systém finančných správ je otvorený pre spojenie s všetkými bankami krajín, čo sú v BRICS. A Ruský platobný systém MIR rozširuje svoju prítomnosť. Skúmame možnosť vytvorenia medzinárodnej rezervnej meny na základe koša mien BRICS‘.