Talianske poľnohospodárstvo ohrozené!

4. júla 2022, jankratky, budúcnosť citáty história veda vzdelanie život

Po zvýšení nákladov na energiu ohrozuje talianske poľnohospodárstvo ďalšia pohroma: veľké sucho, ktoré už ohrozilo 30 % celkovej produkcie. A Draghiho vláda neurobila nič, aby tomu zabránila, hoci predpovedali extrémne počasie, takže i všetky zásoby vody sú vyčerpané, voda sa nedá čerpať z prírodných a umelých nádrží. Viaceré mestá odstavili verejné fontány a zavádzajú prídel vody počas dňa.

Vzhľadom na zníženú kapacitu rieky Pád, preniklo Jadranské more 30 km proti prúdu talianskeho údolia potravín (Pianura Padana) až v severnom Taliansku. Podľa Coldiretti, najväčšieho národného združenia farmárov, produkcia krmiva pre zvieratá klesla až 45 %; mlieko o 20 %; tvrdá pšenica 30 %; ryža 30%; ovocie 15%; mušle a lastúrniky 20 %, posledne menované v dôsledku nedostatočnej obnovy vody v delte Pádu.

Táto dramatická situácia, ktorá už spôsobila stratu 3 miliárd EUR, prispieva zároveň k medzinárodnej potravinovej kríze, čo ohrozila zahraničné dodávky pšenice a kukurice, a k vysokým nákladom na energiu a hnojivá. Poľnohospodárske palivo dosiahlo cenu 1,60 eura za liter, čo je pre farmárov neúnosné náklady. Farmári požadujú štátne dotácie, ktoré zatiaľ neprišli, aspoň nie v potrebnej výške!