Japonsko na pokraji systémového kolapsu!

24. júna 2022, jankratky, citáty história veda život

Pred necelým týždňom sme písali, ako pád jenu zrýchľuje a do centra pozornosti dáva katastrofický koniec experimentu MMT menej ako seriózne hodnotenie, ktoré zopakovala agentúra Bloomberg: ‚Ale Japonsko začína praskať, keď jen klesá s akciami a dlhopismi, pričom poznamenáva, že tokijské akcie klesli najviac od marca‘.

Došlo však k ďalšiemu významnému vývoju, ktorý tiež naznačuje, že dni fiatu, a i MMT sú už spočítané! S rastúcimi japonskými výnosmi dnes Bank of Japan kúpila viac ako 1,5 bilióna jenov vládnych dlhopisov, aby obhájila svoj cieľ kontroly výnosovej krivky ako 10-ročný JGB vzrástol nad 0,25 %, horný koniec koridoru YCC BOJ.

Ako to šokujúco vypočítal George Saravelos z Deutsche Bank vo svojom príspevku s názvom „Tlačiareň sa prehrieva“ a je k dispozícii pre profesionálnych predplatiteľov ZH, ak súčasné tempo nákupu pretrvá, banka v júni nakúpi približne 10 biliónov jenov. Aby sme dali toto číslo do kontextu, je to zhruba ekvivalentné 300 miliárd dolárov FEDu mesačne pri úprave o HDP!