Problém s klimatickými modelmi Zeme!

5. augusta 2021, jankratky, Biblia Boh budúcnosť história veda viera vzdelanie život

Jedna z kritík namierených proti klimatickým modelom používaným na vydesenie sveta nevyspytateľnou hrôzou zo zmeny na prelome storočia len o 1,5 °C sa týka toho, ako sa modelári vyrovnávajú s neistotami poznania. 

Celá Zem je veľmi zložitý systém na modelovanie, naše chápanie mnohých jej procesov – vetrových vzorov a zrážok i oceánskych prúdov – je neúplné! To znamená, že modely nemôžu tvrdiť, že sú založené výlučne na zákonoch!

Namiesto toho má každá z neistých hodnôt, ktoré sú začlenené do konečného modelu, i určitú ‚krútiacu sa možnosť‘ v konkrétnej hodnote, ktorá je mu daná. Ak existuje iba niekoľko neistôt, model ako celok bude mať málo bodov.

Ale ak je na zariadení takpovediac veľa ‚gombíkov‘, môže existovať aj mnoho spôsobov, ako ich prispôsobiť tak, aby model zodpovedal minulosti relatívne dobre, pričom ponúka výrazne odlišné predpovede do budúcna!

Poznámka: Mnohých trápi, keď vidia, ako ľudia ničia Zem a život na nej. Ale podľa viacerých odborníkov na životné prostredie, ľudská činnosť až tak veľmi ohrozuje mnohé druhy, že im hrozí vyhynutie. Následkom toho je biodiverzita na našej planéte narušená ako nikdy predtým. Zničia nakoniec ľudia Zem? Alebo sa dokážu zmeniť a naučia sa žiť v súlade s prírodou? (Zja. 21:18)