Nemôžete posilniť svoj imunitný systém!

21. júla 2021, jankratky, Biblia Boh budúcnosť história veda viera vzdelanie zdravie život

Odkedy sa objavili správy o koronavíruse, je veľká šanca, že ste prečítali alebo videli rady o tom, ako posilniť svoj imunitný systém! Či už sa jedná aj o nabratie citrusových plodov, popíjanie bylinného alebo zeleného čaju, a konzumáciu jogurtov pre probiotiká, alebo užívanie vitamínových alebo i zinkových doplnkov. Aby sme pochopili prečo ale, zvážme, ako funguje imunitný systém.

Úlohou imunitného systému je chrániť vaše telo pred chorobami bojom proti infekcii. Taký je to systém v pravom slova zmysle, má veľa vzájomne prepojených pracovných častí: biele krvinky, protilátky, kostná dreň, slezina, týmus a lymfatický systém. Tieto bunky a orgány pracujú v zhode s cieľom loviť a ničiť nebezpečné patogény, ako sú vírusy, ktoré sa dostávajú do vášho tela.

A posilnenie v tomto procese by nebola dobrá vec. Vedecky by to znamenalo, že váš imunitný systém je i nadmerne aktívny, a nadmerne aktívny imunitný systém vedie k autoimunitným poruchám. Preto chcete iba normálny imunitný systém, ktorý pomáha predchádzať infekcii. Je pravda, že niektoré časti systému vyžadujú, aby vitamíny a minerály (napríklad vitamíny A, C a zinok) fungovali normálne.

Ale nepreukázalo sa, že vyššie dávky zlepšujú fungovanie systému. A tu sa naskytuje skutočne ale vzácna perlička: ‚vedci sú v skutočnosti ale ďaleko od pochopenia zložitej súhry buniek, aj orgánov, ktorá umožňuje imunitnému systému pracovať na optimálnej úrovni. Lekárske povolanie stále nevie presne, ako ovplyvniť imunitný systém, napriek tomu si ale môžu doplnky vyžadovať’!