Medzinárodný Deň Žien – 8. marec!

11. marca 2021, jankratky, Biblia Boh budúcnosť história pravda Reč veda viera vzdelanie zákon zázraky zdravie život zjavenie

Medzinárodný deň žien sa oslavuje 8. marca po celom svete. Je ústredným bodom v hnutí za práva žien. Po tom, čo Americká socialistická strana usporiadala Medzinárodný Deň Žien v New Yorku 28. februára 1909, nemecké delegátky Clara Zetkin, spolu s Käte Duncker, Paula Thiede a ďalšie navrhli na Medzinárodnej konferencii socialistických žien v roku 1910, aby sa každoročne organizoval ‚špeciálny deň žien‘ alebo Medzinárodný Deň Žien, ako sa dnes opisuje hlavne vo východoeurópskych krajinách! 

Po tom, čo ženy získali volebné právo v sovietskom Rusku v roku 1917, je 8. marec štátnym sviatkom. Tento deň sa potom prevažne oslavoval vždy ako socialistické hnutie v komunistických krajinách, až kým ho tak neprijalo feministické hnutie asi v roku 1967. Organizácia Spojených národov začala sláviť MDŽ v roku 1977. A spomienka na MDŽ sa dnes pohybuje od štátneho sviatku v niektorých krajinách až po rozsiahle ignorovanie inde. Na niektorých miestach je to deň protestov, v iných je to deň, v ktorom sa oslavuje ženskosť.