Dolná snemovňa UK schválila Brexit!

22. januára 2021, jankratky, Biblia Boh budúcnosť história veda viera vzdelanie zákon zázraky zdravie život zjavenie

Britská poslanecká snemovňa schválila obchodnú dohodu o brexite s Európskou úniou, ktorú podpísala kráľovná. Hlasovalo sa za 521 proti 73. Kladné hlasy zahŕňali väčšinu poslancov z poprednej opozičnej Strany práce, ktorej šéf je teraz Keir Starmer. Starmer, ktorý bol predtým označovaný ako ‚hlavný zostávajúci‘, poveril stranu hlasovaním o dohode, aby sa predišlo chaosu v obchodovaní s Bruselom, ak k dohode nedôjde do 31. decembra. 

Britský premiér Boris Johnson pre Dolnú snemovňu uviedol, že dohoda ohlasuje ‚nový vzťah medzi Britániou a EÚ ako suverénne rovnými’! Dohoda zabezpečí, že Británia a Únia s 27 členmi môžu pokračovať v obchodovaní s tovarom bez ciel alebo kvót. Bývalá konzervatívna premiérka Theresa Mayová, ktorá v roku 2019 rezignovala po troch rokoch prudkého brexitu v parlamente, uviedla, že bude hlasovať za Johnsonovu dohodu. 

Povedala však, že to bolo horšie ako to, ktoré rokovala s Bruselom ona, čo poslanci opakovane odmietli. Poukázala na to, že dohoda chránila obchod s tovarom, lenže nepokrývala služby, ktoré tvoria 80% britskej ekonomiky ‚Máme obchod v obchode, ktorý je prospešný pre EÚ, ale nie obchod so službami, ktorý by bol prospešný pre Spojené kráľovstvo’, uviedla May. ‚Spojené kráľovstvo musí teraz podpísať dohody o nezávislom obchode so všetkými krajinami’!