Afgánske mierové rozhovory Trumpa

16. septembra 2020, jankratky, Nezaradené

Afganské mierové rozhovory by mohli byť pre Donalda Trumpa asi posledným veľkým zahraničnopolitickým víťazstvom pred voľbami. Rozhovory medzi afganskými úradmi a Talibanom, ktoré sa začali v minulú sobotu v Douhá s cieľom zabezpečiť možno trvalý mier v Afganistane a stiahnutie amerických, ale aj vojsk NATO po takmer 19 rokoch, označil americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo za historické! 

Vojna proti terorizmu je zodpovedná za milióny obetí a USA doteraz už stála viac ako 6 biliónov dolárov. V roku 2001 Čína nebola v medzinárodnom meradle, pretože mala iba HDP 1,3 bilióna dolárov a stovky miliónov občanov stále žili v chudobe. Za menej ako 20 rokov je čínsky HDP v súčasnosti viac ako 14 biliónov dolárov a vláda v tomto období dohliadala na masívne znižovanie ľudskej chudoby!

Otázkou však je, či je to len podívaná, ktorá má vykresliť ďalšie zahraničnopolitické víťazstvo amerického prezidenta Donalda Trumpa v predvečer blízko nadchádzajúcich novembrových prezidentských volieb, alebo či môže priniesť Afganistanu skutočný mier. Afganská mierová dohoda tiež poskytne Donaldovi Trumpovi viac zdrojov proti Číne v jeho pokračujúcich obchodných nepriateľstvách proti ázijskému gigantovi.