Proroctvo o zániku demokracie!

27. júna 2020, jankratky, Nezaradené

‚Západnej Európe zostáva iba 20 až 30 rokov demokracie! Potom sa skĺzne, bez motora a bez kormidla, pod okolitým morom diktatúry, a či diktát pochádza z politbyra alebo z junty, to nijako výrazne vôbec nič nezmení’!

Autorom citátu je Willy Brandt (nemecký spolkový kancelár, tesne predtým, ako odstúpil v roku 1974). Verte tomu alebo nie, ale dystopický názor, že demokracia je mŕtva, nie je v žiadnom prípade vôbec nový nápad!

Lenže čo by vás však mohlo znepokojiť, je to, odkiaľ tento dizajn v jeho súčasnej podobe skutočne vyklíčil. Táto myšlienka, že demokracia je v kríze a musí byť nahradená novou formou ‚správy vecí verejných‘, nepochádza od ľudí!

Avšak ani od výtržností utláčaných ľudí, ktorí požadujú svoje práva na dôstojný život. V súčasnosti nevidíme organický proces na najnižšej úrovni, ktorý by reformoval spôsob, akým bude vláda ‚zlepšená‘. 

Vidíme skôr kontrolovanú dezintegráciu toho, čo si myslíme, že sa snažíme presadiť, a táto deštrukcia je v dielach už viac ako 45 rokov! A nie je náhoda, že S. P. Huntington veľmi miluje citáciu Willyho Brandta.

Ktorý ‚prorokoval‘ koniec demokracie (ktorá sa používala už na začiatku jeho kníh ‚Kríza demokracie‘ a ‚Nespokojné demokracie’), ale to znamená po všetkom svojom životnom poslaní … postarať sa o to, aby sa toto proroctvo splnilo.