Možná jadrová konfrontácia India – Čína?

22. júna 2020, jankratky, Biblia Boh história politika veda viera vzdelanie zákon zázraky zdravie život zjavenie

Čoraz viac sa množia vojenské konflikty pozdĺž indicko-čínskej hranice, ktoré by mohli vyvolať jadrovú tretiu svetovú vojnu! Len pri hasení požiaru v pondelok večer zomrelo niekoľko indických vojakov a napätie medzi dvoma mega-štátmi je v bode zlomu.

A v chladnom varovaní indický premiér Narendra Modi prisľúbil, že tí, ktorí boli zabití v údolí Galvan, nezomreli zbytočne! V reakcii na to Čína vyhlásila, že ‚potlačí‘ akúkoľvek vojenskú agresiu zo strany svojho suseda. Preto teraz existujú skutočné obavy!

Regionálny spor medzi týmito dvoma súperiacimi sa jadrovými mocnosťami by mohol prepuknúť do globálneho konfliktu. A to by mohlo znamenať, že Amerika, ktorá práve podpísala dohodu o zbraniach v hodnote 3 miliárd libier s Indiou, by začala vojnu!

Nové Dillí sa za posledné roky priblížilo k USA a Washington teraz nazýva Indiu ‚hlavným obranným partnerom‘. Srdečné privítanie, ktoré uvítalo prezidenta Trumpa v Indii, tiež odráža mieru, do akej našiel nových priateľov v Juho-Ázijskom regióne. 

Medzitým sa v dôsledku obchodnej vojny a pandémie koronavírusov vzťahy medzi USA a Čínou dostávajú na historicky najnižšie možné minimum. Ale na druhej strane Čína môže počítať s indickým dlhodobým nepriateľom, Pakistanom, ako veľmi blízkym partnerom.

Čínske a pakistanské jednotky tiež organizujú spoločné pravidelné školenia v horských oblastiach. Analytici tvrdia, že vojaci tam boli poslaní v snahe zastaviť Indiu, aby zvýšila svoju vojenskú prítomnosť v tejto oblasti. Od jari narastá napätie na hranici!