Nové ohnisko Eboly v Kongu!

16. júna 2020, jankratky, Biblia Boh história politika veda viera vzdelanie zákon zázraky zdravie život zjavenie

Kongo vyhlasuje nové ohnisko eboly a nakazených bolo 8 ľudí. Konžská demokratická republika oznámila tento týždeň čerstvé ohnisko eboly. A nový klaster vyvolal medzi odborníkmi v oblasti verejného zdravia strach!

Pretože africká krajina stále bojuje s najväčšou epidémiou osýpok na svete, ako aj s koronavírusom. V pondelok 1. júna  ministerstvo zdravotníctva informovalo o šiestich prípadoch a štyroch úmrtiach v západnom meste Mbandaka.

O dva dni neskôr potvrdili ďalšie dva prípady. Správa UNICEF, ktorá má kanceláriu v tejto oblasti, tiež informovala, že v pondelok zomrela na vírus piata osoba. Situáciu tiež komplikuje miestne aj medzinárodné úsilie o zastavenie epidémie!

Epidémia eboly je na východnej strane krajiny, ktorá sa v súčasnosti považuje za jednu z najchudobnejších regiónov kontinentu v Afrike. Pred menej ako dvoma mesiacmi bola epidémia, ktorá trvala takmer dva roky a spôsobila viac ako 2 275 úmrtí! 

Nový prípad však vrátil vládny plán vyhlásiť za oficiálny koniec epidémie. Ale nie je tiež jasné, ako sa vírus objavil v meste Mbandaka, s 1,2 milióna ľudí a je asi 750 kilometrov západne od východného okraja krajiny v súčasnosti!

Najmä preto, že Kongo vynucovalo cestovné obmedzenia na zabránenie šírenia COVID-19 koronavírusu. Odborníci skúmajú možnosť nového prenosu toho vírusu zo zvieraťa na človeka, najmä preto, lebo mesto bolo v roku 2018 centom prepuknutia choroby.