Pompeo vybuchol na akciu Číny!

14. júna 2020, jankratky, Biblia Boh história politika Reč veda vzdelanie zákon život

Štátny tajomník USA Mike Pompeo dnes vydal vyhlásenie, v ktorom zaútočil na Čínu za ‚jednostranné a svojvoľné‘ uvalenie bezpečnostných právnych predpisov na Hong-Kong! Pompeo tvrdil, že právne predpisy ‚zneškodnili slobodu‘ v Hongkongu. 

Pompeo uviedol, žeby Kongresu neosvedčil, že si Hongkong zachoval svoju autonómiu, čo by podľa amerického práva zrušilo štatút Hongkongu ako stredobod medzinárodného finančného trhu. Trump už predtým povedal, že urobí niečo pre odvetu voči Číne!

Ale neuvádza, aké opatrenia prijme. Pompeo čoskoro telefonoval s britským ministrom zahraničných vecí Dominikom Raabom, aby naplánoval ďalšie opatrenia proti Číne. Raab uviedol, že Čína musí dodržať dohodu z júla 1997.

Reinhard Bütikofer, predseda Delegácie Európskeho parlamentu pre vzťahy s Čínou, označil hongkonské právne predpisy za ‚agresívne a arogantné‘. Aj predseda Európskej rady Charles Michel 26. mája vyhlásil, že EÚ nie je naivná voči čínskemu správaniu!

A vedúci zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell požadoval silnejšiu stratégiu na riešenie silnej asertivity Číny! Na druhej strane ale Rusko vyjadrilo podporu čínskej legislatíve a Francúzsko nebude zasahovať do hongkonských záležitostí.