Spoločné vyhlásenie o Hongkongu!

30. mája 2020, jankratky, Biblia Boh budúcnosť história Meditácia pokrok politika pravda vzdelanie zákon život zjavenie

Vyhlásenie uverejnili vlády Spojených štátov amerických, Austrálie, Kanady a Spojeného kráľovstva. Text znie tak: Signatári tohto vyhlásenia opakujú svoje hlboké znepokojenie v súvislosti s rozhodnutím Pekingu uložiť v Hongkongu zákon o bezpečnosti! 

Hongkong prekvital ako bašta slobody. Naše medzinárodné spoločenstvo má významný a dlhodobý podiel na prosperite a stabilite Hongkongu. Priame uloženie vnútroštátnych bezpečnostných predpisov Hongkongu zo strany Číny by obmedzilo slobodu.

Rozhodnutie Číny uložiť Hongkongu nový zákon o národnej bezpečnosti je v rozpore s jeho medzinárodnými záväzkami podľa daných zásad právne záväzného čínsko-britského spoločného vyhlásenia OSN. Zákon by narušil rámec jedného štátu, dvoch systémov. 

Vyvoláva tiež vyhliadky na stíhanie v Hongkongu za politické zločiny a podkopáva dnes existujúce záväzky na ochranu práv obyvateľov Hongkongu, vrátane tých, ktoré sú už stanovené v Medzinárodnom pakte o občianskych a politických právach.

Veľmi nás všetkých znepokojuje aj to, že táto akcia prehĺbi existujúce hlboké rozdiely v hongkonskej spoločnosti. Zákon nerobí nič pre budovanie vzájomného porozumenia a podporu zmierenia v Hongkongu alebo vybudovanie dôvery v spoločnosti.

Svetové zameranie na dnešnú globálnu pandémiu si vyžaduje zvýšenú dôveru vo vládu a medzinárodnú spoluprácu. Pekinský bezprecedentný pohyb predstavuje riziko s opačným účinkom, keďže nové uloženie ohrozuje stabilitu a prosperitu Hongkongu!

Preto vyzývame vládu Číny, aby spolupracovala s vládou SAR a obyvateľmi Hongkongu s cieľom nájsť vzájomne prijateľné spolužitie, ktoré bude rešpektovať dané medzinárodné záväzky Číny v rámci OSN – podľa čínsko-britského spoločného vyhlásenia!