Ako sa svet zmenil za tak krátko!

16. apríla 2020, jankratky, Biblia Boh budúcnosť Komunikácia politika pravda zázraky zdravie život zjavenie

Najhorší hospodársky pokles od veľkej hospodárskej krízy! Apríl World Economic Outlook predpokladá, že globálny rast v roku 2020 klesne na -3%. Svet sa len za tri mesiace od poslednej aktualizácie svetového hospodárskeho výhľadu v januári dramaticky zmenil! 

Katastrofa koronavírusov spôsobila stratu tragicky veľkého počtu ľudských životov. Krajiny implementujú potrebné karantény a sociálne dištancovanie sa na zvládnutie pandémie! Svet vstúpil do veľkej blokády! Rozsah a rýchlosť kolapsu aktivity je úžasný!

Je to kríza ako žiadna iná a existuje značná neistota, pokiaľ ide o jej vplyv na životy a živobytie ľudí. Veľa záleží na epidemiológii vírusu, účinnosti obmedzujúcich opatrení a vývoji liečiv a vakcín, ktoré je ťažké predvídať. Mnoho krajín navyše čelí krízam!

Zdravotná kríza, finančná kríza a kolaps cien komodít, ktoré vzájomne pôsobia komplexne. Tvorcovia politík poskytujú bezprecedentnú podporu domácnostiam, firmám a finančným trhom, a hoci je to rozhodujúce pre oživenie ekonómie, existuje neistota.

Za predpokladu, že pandémia a požadované zadržiavanie vrcholí v druhom štvrťroku pre väčšinu krajín sveta a bude ustupovať v druhej polovici tohto roka sa situácia môže podstatne zmeniť! Svetový ekonomický pokles globálneho rastu spadne až na -3%. 

Ide o zníženie o 6,3 percentuálneho bodu od januára 2020, čo je veľká revízna zmena vo veľmi krátkom období! To robí z Veľkej blokády najhoršiu recesiu od Veľkej hospodárskej krízy a oveľa horšiu ako globálna finančná kríza! Kto tomu správne porozumie?