Tucet mŕtvych v Indickom Kašmíre!

6. apríla 2020, jankratky, Nezaradené

K bojom došlo po tom, ako India zaviedla nový zákon, ktorý by umožnil jej občanom stať sa trvalými obyvateľmi indického Kašmíru, čo zvyšuje obavy z demografických zmien v moslimskej väčšine v himalájskom regióne.

Nový zákon bol tam zavedený, pretože krajina s 1,3 miliardami ľudí je pod 21-dňovým zablokovaním v snahe zabrániť šíreniu koronavírusov, čo vlastne zvyšuje špekulácie, že načasovanie je zámerné.

Indicky ovládaný Kašmír je v stave blokovania už od 5. augusta, keď správa indického predsedu vlády Narendra Modi zbavila región svojho poloautonómneho stavu. Kašmír je už dlho bodom vzplanutia medzi Indiou a Pakistanom.

Nové Dillí sľúbilo osobitný štatút Kašmíru, keď bol tento región rozdelený medzi Indiu a Pakistan. Modi a jeho nacionalistická strana Bharatiya Janata (BJP)  dlhodobo oponoval autonómiu Kašmíru!

Nové Dillí vyslalo do regiónu tisíce ďalších vojakov, vyhlásilo prísny zákaz vychádzania, odstavilo telekomunikačné a internetové služby a zatklo politických vodcov kampaní za nezávislosť Kašmíru.

Jeden zaujímavý detail z tejto komplikovanej medzinárodnej situácie vyplýva, že okrem možného vypnutia internetu (možnosť aj celosvetovo), existuje tak nebezpečná situácia medzi Pakistanom a Indiou ohľadne rozdelenia Kašmíru.