Pre Autokratov KoronaVírus je šanca!

31. marca 2020, jankratky, Biblia Boh démoni história politika pravda technika veda viera vzdelanie zákon zázraky zdravie život zjavenie

Lídri z celého sveta prijali počas pandémie núdzové nariadenia a právne predpisy rozširujúce ich moc a dosah. Vzdajú sa ich niekedy v budúcnosti? V Maďarsku môže teraz predseda vlády rozhodovať nariadením. 

V Británii majú ministri to, čo kritik nazval ‚očarujúcou silou’! Izraelský premiér zavrel súdy a začal rušivý dohľad nad občanmi. Čile poslalo armádu na verejné námestia po rozpustení demonštrantov. Bolívia odložila voľby.

Pandémia koronavírusov privádza svet k prudkému zastaveniu a úzkostliví občania požadujú konanie, vedúci predstavitelia na celom svete sa odvolávajú na výkonné právomoci a skoro bezohľadne využívajú takmer diktátorskú autoritu!

Vlády a skupiny pre práva sa dohodli, že tieto mimoriadne časy si vyžadujú mimoriadne opatrenia. Štáty potrebujú nové právomoci na zatvorenie svojich hraníc, vynútenie karantény a sledovanie infikovaných ľudí. 

Mnohé z týchto konaní sú chránené podľa medzinárodných pravidiel, hovoria ústavní právnici. Kritici však tvrdia, že niektoré vlády využívajú krízu verejného zdravia ako krytie, aby využili nové právomoci, ktoré majú s vypuknutím choroby!

Pre autokratov a ďalších v pozíciach autority je koronavírus šancou získať ešte ďalšiu silu a má veľmi málo spoločného s niekoľkými ochrannými opatreniami, ktoré nezabezpečia, aby ich nová autorita nezneužívala.