Duchovná oproti telesnej osobe

9. septembra 2019, jankratky, Biblia Boh citáty Ježiš pravda viera život zjavenie

 

Duchovná osoba sa zameriava na konanie Božej vôle, čo sa nedá povedať o telesnej osobe. Lebo duchovné osoby sú napodobňovateľmi Boha Stvoriteľa, svojho nebeského Otca. Vynakladajú úsilie, aby rozmýšľali a uvažovali tak, ako rozmýšľa ich Tvorca a pozerajú sa na veci života z jeho pohľadu! Pretože Boh je pre nich skutočnou osobou, riadia sa v živote jeho radami a zákonmi a normami vedúce k šťastnému užívaniu života, ktorý pre nich potrvá večne! 

Vo svojich životocha sa vyhýbajú skutkom tela a rozvíjajú duchovné vlastnosti, ktoré apoštol Pavol nazýva ovocím ducha. Na pochopenie výrazu ‘duchovne zmýšľajúci’ človek, prirovnajme ho k človeku, o ktorom sa hovorí, že je napríklad ‘obchodne zmýšľajúci’ alebo že má obchodného ducha. Preto pod inšpiráciou apoštol Pavol napísal nasledujúcce slová: ‘Ale telesný človek neprijíma veci Božieho ducha, lebo sú mu pochabosťou; a nemôže ich spoznať…

…pretože sa posudzujú duchovne. Ale duchovný človek posudzuje skutočne všetko, sám však nie je posudzovaný nikým. Lebo kto spoznal Stvoriteľovu myseľ, aby ho poučoval? Ale my máme skutočne Kristovu myseľ’! Podobnú myšlienku napísal tiež pod inšpiráciou staroveký izraelský kráľ Šalamún: ’Ľudia oddaní zlu nemôžu rozumieť súdu, ale tí, ktorí hľadajú svojho Stvoriteľa, môžu rozumieť všetkému’. Kto si veľmi cení duchovné hodnoty, spoznáva hlboké pravdy!