A neuveď nás do pokušenia…

30. augusta 2019, jankratky, Nezaradené

 

Tieto slová sú obsiahnuté v biblickej vzorovej modlitbe, ktorú dal Ježiš Kristus svojim učeníkom, keď ho o to požiadali! Na záver vzorovej modlitby Ježiš povedal: ’A nepriveď nás do pokušenia, ale osloboď nás od toho zlého’! Pokušenie prichádza od toho zlého, od Satana Diabla, hoci Biblia niekedy hovorí, že keď Boh niečo pripúšťa, ako by to on sám spôsobil.

Na druhej strane Biblia obsahuje tieto slová, vzťahujúce sa na samotného Ježiša Krista po tom, ako bol pokrstený Jánom Krstiteľom v rieke Jordán: ‘Potom duch viedol Ježiša na pustatinu, aby ho pokúšal Satan Diabol’. Inými slovami, v prípade svojho syna, Ježiša Krista, Stvoriteľ sám cez svojho svätého ducha viedol svojho syna, aby bol Diablom skúšaný!

Prečo taký rozdiel medzi Ježišom Kristom a jeho apoštolmi a učeníkmi? Odpoveď získame v súvislosti s Božím služobníkom Jóbom, ktorého Satan Diabol obvinil a zároveň aj Všemohúceho, pred všetkými jeho nebeskými synmi-anjelmi, že: ‘Je to azda zadarmo, že sa Jób bojí Boha…pre zmenu – vystri, prosím, ruku a siahni na všetko, čo má, a uvidíš, či ťa nebude preklínať priamo do tváre’!

Diablovi bolo povolené vyskúšať Jóba pod podmienkou, že mu nesiahne na jeho život! Jób dokázal, že diabol je luhár, ale to bol len nedokanlý a možno jednoducho len tvrdohlavý muž! V konečnom dôsledku Diabol požadoval od Jehovu, aby dovolil svojho dokonalého syna podstúpiť skúšku oddanosti, ale teraz aby to bolo do krajnosti, až do dlho bolestivej smrti v agónii!