Jakobov rebrík až do neba!

19. augusta 2019, jankratky, Biblia Boh citáty história viera vzdelanie zázraky život zjavenie

 

Medzi nespočetné (dodnes sa ich nikto nesnažil spočítať všetky) biblické drámy patrí aj dráma o Jakobovom rebríku do neba. Je opísaná v prvej knihe Mojžiša v kapitole dvadsať osem počnúc veršom desať. Tam je zaznamenaná jedna historická skutočnosť ohľadne Jakoba, o ktorej sa deti učili už od malička a ktorá bola námetom pre mnohé detské rozprávky a filmy aj pre dospelých:

‘A Jakob sa uberal z Bér-šeby a šiel ďalej do Háranu. Časom prišiel na isté miesto a chystal sa tam prenocovať, lebo slnko zapadlo. Preto si vzal jeden kameň z toho miesta a dal si ho ako podhlavník a ľahol si na tom mieste. A začalo sa mu snívať, a hľa, bol tam na zem postavený rebrík a jeho vrchol dosahoval do nebies, a hľa, vystupovali a zostupovali po ňom Boží anjeli’.

Tento rebrík možno vyzeral ako stúpajúce kamenné schodisko a znamenal, že medzi zemou a nebom je spojenie. To, že po ňom vystupovali a zostupovali Boží anjeli, znamená, že anjeli nejakým významným spôsobom slúžia ako sprostredkovatelia medzi Stvoriteľom a ľuďmi, ktorých Boh schvaľuje. Je to aj prorocká vidina, ako pomazaní bratia Krista uvidia anjelov Krista pred koncom sveta.