Pohanské a kresťanské tajomstvá – rozdiel

3. apríla 2019, jankratky, Biblia Boh budúcnosť Ježiš Komunikácia pravda veda viera vzdelanie zákon zázraky život zjavenie

 

O pohanských náboženských tajomstvách sa hovorí, že sme im povinní veriť, hoci ju nemôžeme ani pochopiť, ani dokázať. Preto do takých tajomstiev padajú napríklad tajomstvo najsvätejšej Trojice, tajomstvo o Kristovom vtelení a tajomstvo o jeho výkupnom, medzi inými.

Na druhej strane grécke slovo mysterion alebo sväté tajomstvo použil apoštol Pavol 20-krát v osobitnom zmysle, keď sa zmieňoval o svätom tajomstve, ktoré bolo dlho skryté, ale Boh ho odhalil, keď poslal Ježiša, lebo on bol jeho základnou časťou!

Také zahalené čiže tajomné veci boli skryté Božím predkresťanským služobníkom, ale Stvoriteľ ich vo vhodnom čase odhalil Kristovým apoštolom, učeníkom. Aký dodatočný je rozdiel medzi pohanskými a kresťanskými tajomstvami?

Bohom odhalené porozumenie o jeho tajomstvách nie je vyhradené iba pre niekoľkých vyvolených, ako je to s pohanskými náboženskými tajomstvami, ale má sa oznamovať bez rozdielu toľkým ľuďom, koľkým je len možné pred koncom ich splnenia!