Rozumnosť vs nerozumnosť!

25. októbra 2018, jankratky, Komunikácia Meditácia pravda Reč veda viera vzdelanie život

 

V jednom zo svojich štrnástich inšpirovaných listov apoštol Pavol adresoval tieto slová spolukresťanom v meste Filipi na Blízkom východe: ‘Nech sa vaša rozumnosť stane známou všetkým ľuďom’! Ale čo mal týmito slovami apoštol presne na mysli a ako im správne porozumieť? Musíme sa pozrieť na význam gréckeho slova tu použitého.

Apoštol Pavol tu použil slovo, ktoré sa ťažko prekladá iba jedným výrazom. V jednom komentári k Biblii sa píše, že ‘znamená ochotu ustúpiť, aj keď má človek na niečo právo, a brať ohľad na iných a byť k nim jemný’! Teda toto slovo vyjadruje myšlienku poddajnosti a rozumnosti, keď človek netrvá na litere zákona ani na svojich právach.

Vyjadrené to iným spôsobom, slovo preložené výrazom ‘rozumný’ vyjadruje v Biblii aj myšlienku ohľaduplnosti. Jeho doslovný význam je ‘poddajný’, podľa učeníka Jakuba.  Toto slovo znamená tiež nebyť príliš prísny. Preto ak sme rozumní, dokážeme sa na svoje okolnosti pozerať vyrovnane a brať do úvahy všetky potrebné fakty!

Byť rozumný znamená správne, rozumne usudzovať, myslieť a konať. Znamená to, že človek má schopnosť inteligentne posudzovať veci i rozhodovať sa. To si zjavne vyžaduje používať schopnosť premýšľať. Opak takéhoto konania je nerozumnosť alebo nesprávne myslenie a uvažovanie, ktoré je v rozpore so zdravým rozumom!