Keď ľudia boli skutočne slobodní!

8. októbra 2018, jankratky, Biblia Boh história pokrok viera zákon život

 

Keď si pozorne prečítame prvé dve kapitoly biblickej správy alebo Svätého Písma, zistíme ľahko, že Adam so svojou manželkou Evou sa tešili zo slobody do takej miery, že ľudstvo až dodnes môže o nej len snívať! Sloboda z nedostatkov, sloboda zo strachu, a sloboda z utláčania!

Okrem toho život prvého ľudského páru bol dokonale slobodný od starosti z nedostatku potravy, práce, chorôb a dokonca aj smrti! Ale to neznamená, že ich život bol absolútne slobodný! Pozrime sa bližšie čo je pravým významom slobody stvorených bytostí a čo nemôže byť.

Mnohí si dnes myslia, že byť skutočne slobodní znamená robiť si, čo chcú, neberúc ohľad na následky. Encyclopédia definuje slobodu ako “schopnosť mať možnosť voľby a uskutočniť ich”. Lenže potom dodáva: “z legálneho úhlu ľudia sú slobodní, ak spoločnosť nepredpisuje nespravodlivé a nepotrebné hranice”!

To znamená, že v skutočnom živote určité hranice sú potrebné ak sa všetci v spoločnosti chcú tešiť zo slobody im danej! A tak sa nám naskytuje veľmi dôležitá otázka pre celé ľudstvo: Kto má výlučné právo rozhodovať, aké hranice sú pre všetkých správne, potrebné a rozumné?