Na čom je založená autorita vlád?

3. augusta 2018, jankratky, Biblia história veda viera

Jeden z veľa dôvodov pre dnešnú krízu vládnych autorít je, že viac a viac ľudí pochybuje o zákonitosti tých ktorí sú pri moci, alebo ich právo vládnuť. Podľa vedeckého štúdia iba 9% obyvateľstva v USA, 10% v Austrálii, 24% vo VB, 26% vo Francúzsku a 41% v Indii považujú svoje vlády za legitímne. Na jednom sympóziu organizovanom v Paríži Francúzskym Inštitútom pre Politické Vedy a parížskym denníkom Le Monde profesor Yves Mény povedal: ´Autorita môže existovať len keď je podložená legálne, zákonite´.

Ale ako to bolo na samom začiatku ľudstva? Podľa Biblie, človek bol pod priamou autoritou Boha, svojho Stvoriteľa alebo pod jeho teokraciou. No hneď na začiatku prvá dvojica, Adam a Eva, si nárokovali morálnu nezávislosť od svojho Stvoriteľa, aj keď sa to stalo pod vplyvom jedného z Božích nebeských synov, ktorý sa takým spôsobom stal Satanom (odporovateľom) a Diablom (luhárom). Preto, keď odvrhli teokraciu alebo Božiu vládu, museli hľadať inú formu autority, alebo vlády. Mnohí si vyžadovali autoritu na základe sily!

A tak sa stalo, že hneď po potope jeden z tých, čo začali vynikať silou a brutálnosťou bol Nimrod, o ktorom Biblia hovorí: „A Kúš sa stal otcom Nimróda. Ten začal byť mocným na Zemi. Ukázal sa ako mocný lovec (zvierat, ale aj ľudí) v odpore voči Stvoriteľovi. Preto sa hovorí: ´Tak ako Nimród, mocný lovec v odpore voči Stvoriteľovi’!“ A začiatkom jeho kráľovstva sa stal Bábel (Babylón). Podľa histórie Nimród zabil svojho otca a zobral si svoju matku za ženu, ktorá ho po jeho násilnickej smrti prehlásila za boha! 

A tak sa začal historický zrod nielen náboženskej trojice, ale zároveň aj nárokovanie si na autoritu a moc na základe ´božstva´. A toto je ten mýtický koncept ´svätého kráľovstva´, na ktoré si nárokovali ranní vládcovia Mezopotámie a Faraóni starovekého Egypta. Alexander Veľký a helenistickí králi, ktorí prišli po ňom a mnohí rímski cisári tiež nárokovali, že boli bohovia a vyžadovali aby boli uctievaní ako takí. Keď osoba odmietla uctievať panovníka, tak sa to považovalo ako zločin proti štátu! Niektorí cisári boli uctievaní ako bohovia až do 5. storočia n.l.!