Božskou prozreteľnosťou získali meno!

29. mája 2018, jankratky, Biblia história

Božská prozreteľnosť je prostriedok, spôsob, ktorým Boh riadi všetkými vecami vo vesmíre. Náuka božskej prozreteľnosti hovorí, že Boh má úplne všetko pod svojou kontrolou! To znamená celý vesmír a všetko v ňom, život a fyzický svet, záležitosti národov, ľudské úspechy a zlyhania a ochranu jeho ľudu. Táto náuka stojí v úplnom protiklade s názorom, že vesmír je riadený náhodou alebo osudom.

Zmyslom alebo cieľom božskej prozreteľnosti je naplniť Božiu vôľu. Aby sa uistil, že Jeho vôľa je splnená, Boh spravuje záležitosti národov a zákony prírody. Zákony prírody sú tiež zobrazením Božej práce vo vesmíre. Zákony prírody majú náležitú moc, ale nepracujú samostatne. Zákony prírody sú pravidlá, ktoré ustanovil Boh, aby spravoval vecami. Napríek tomu všetkému dal svojim bytostiam slobodnú vôľu!

Aj keď apoštolovia mali v ranom kresťanskom zbore určitú autoritu, všetci uznávali, že Ježiš Kristus je ich Vodcom! Preto jeho nasledovníci si nedali meno podľa nejakého z apoštolov, ale ako pod inšpiráciou píše lekár Lukáš, že to bolo v Antiochii po prvý raz, keď učeníkov božskou prozreteľnosťou začali volať Kresťania. Kresťanský zbor teda viedol oslávený Ježiš Kristus, ktorého Hlavou je jeho nebeský Otec.