‚Ohavnosť pôsobiaca spustošenie…

25. apríla 2018, jankratky, Biblia budúcnosť

…o ktorej hovoril prorok Daniel, že stojí na svätom mieste (nech čitateľ použije rozlišovaciu schopnosť), potom tí, ktorí sú v Judei, nech utekajú na vrchy…lebo vtedy bude veľké súženie, aké nebolo od začiatku sveta až dosiaľ, áno, aké nikdy viac nebude‘! Tieto slová najväčšieho muža, ktorý kedy žil sú slová o znamení!

O znamení, ktoré pozostáva z viacerých aspektov. Jasne určuje obdobie nazvané záver systému vecí, po ktorom má prísť koniec. Patria k nemu veľké vojny, hlad, zemetrasenia na jednom mieste za druhým, vzrast nezákonnosti, nedostatok lásky medzi ľuďmi a snahy podlých náboženských predstaviteľov zvádzať ľudí.

Ale čo je tá ‘ohavnosť pôsobiaca spustošenie’? V roku 66 n. l. rímska armáda so svojimi modlami v podobe štandárd (ohavnosť) sa dostala až k chrámovému múru (svätému miestu). Nadišiel čas, aby ‚utekali na vrchy‘. Ale ako utečú z obľahnutého mesta? Udalosti nabrali nečakaný spád. Cestius Gallus bez dôvodu ustúpil!

Bolo rýchle konanie také nevyhnutné? Áno, lebo po návrate Rimanov v roku 70 n. l. sa utiecť už nedalo! Každý, kto predtým váhal, bol v pasci! Kresťania, ktorí poslúchli Ježišove pokyny a utiekli na vrchy, si zachránili život. Na vlastné oči videli, že Stvoriteľ vie, ako oslobodiť svoj ľud. Čo sa z toho môžeme naučiť?

V prom rade potrebujeme pochopiť biblický jazyk a význam jeho vyjadrení. Ohavnosť pôsobiaca spustošenie opisuje pohanov, ktorí sa dostali až ku svätému miestu alebo Jeruzalemskému chrámu, v ktorom mali sväté právo služiť len kňazi a leviti! Iné osoby nemali právo do chrámu vstúpiť! 

Tak, ako mnohé iné proroctvá Ježiša, aj toto má dvojité splnenie. Lenže dnes Boží chrám nie je nijaká budova, ale duchovný chrám pozostávajúci z pomazaných bratov Krista roztrúsených po celom svete, vrátane krajiny, ktorá dnes reprezentuje biblického kráľa severu, ktorý už začal svoj útok…