Sú všetci anjeli rovnakí?

20. marca 2018, jankratky, Nezaradené

Na prvý pohľad, podľa všeobecne rozšíreného mnoho tisíc-ročného názoru by sa mohlo zdať, že všetci anjeli v nebi sú rovnakí. V skutočnosti Biblia nám podáva viac realistickejší a pravde blízky pohľad nielen na rozličnosť nebeských anjelov, nielen čo do ich nebeského postavenia, ale aj čo sa týka rozličnosti v ich veľmi individuálnej osobnosti!

Mnoho uctievateľov najrôznejších náboženstiev neuznávajú rozličnosť v osobnosti nebeských anjelov a veria, že majú neosobný charakter, že sú len energia poslaná na uskutočnenie Božej vôle! Lenže Biblia nám dáva celkom iný názor o tom, kto sú nebeskí anjeli a akú úlohu zohrávajú v uskutočňovaní predsavzatia Stvoriteľa a tiež Zvrchovaného vládcu vesmíru!

Všetci nebeskí anjeli majú svoje osobné mená a to znamená rozličnosť v ich osobností a osobných vlastností, tak ako dve osoby nemajú tú istú osobnosť a vlastnosť! Biblia nám dáva dva mená! Michael a Gabriel, čo je dostačujúci dôkaz! Neznalosť mien iných anjelov je v pravde ochrana pred tým, aby im ľudia dávali nezaslúženú úctu!

Anjeli boli poslaní Stvoriteľom, aby vykonávali vôľu Všemohúceho a nie svoju vlastnú! A preto, keď sa Jakob opýtal na meno anjela, ktorý bol poslaný Stvoriteľom, anjel to odmietol! Keď sa rodičia Samsona pýtali na meno anjela, on im povedal:‘Prečo by si sa mal pýtať na moje meno, keď ono je podivuhodné?“

A keď apoštol Ján, podľa biblického záznamu v poslednej knihe Biblie – Zjavenie, chcel uctievať anjela, ktorý mu dal časť zjavenia, bolo mu povedané: ‚Daj pozor! Nerob to! Som iba tvoj spoluotrok a tvojich bratov, ktorí sú proroci, a tých, ktorí zachovávajú slová tohto zvitku. Boha uctievaj‘!