Presná chronológia v histórii ľudstva

16. decembra 2017, jankratky, Biblia veda vzdelanie

Chronológia je veda o umiestňovaní udalostí v čase alebo usporiadanie udalostí po poradí v časovej postupnosti alebo časová postupnosť. Stvoriteľ vesmíru je dokonalý časomerač, čo je jasne viditeľné z presnosti pohybov planét okolo Slnka a tiež všetkých galaxií vo vesmíre!

V splňovaní svojich prorockých sľubov nielen spôsobil, ale i spôsobuje, že udalosti sa uskutočňujú presne do dňa, roka, desaťročí alebo aj celých tisícročí! Sme neustále uisťovaní, že jeho zámery v budúcnosti sa uskutočnia v presne stanovenom čase, ako sa zvykne hovoriť: ‘do roka a do dňa’!

Biblia je historická kniha, ktorá v presnosti predstihuje všetky staroveké písma! Histórie Egypta, Assyrie, Babylóna, Perzov a iných vyznamných národov sú, vo veľkej časti fragmentované. Ich ranné histórie sú alebo záhadné alebo viditeľne mýtické. Dokument zvaný Listina Sumerských Kráľov informuje:

Keď kráľovstvo prišlo z neba, na začiatku bolo v Eridu. A-lulim sa stal kráľom a vládol 28 800 rokov. Alalga vládol 36 000 rokov‘! Takže len dvaja králi vládli 64 800 rokov! Podobne je to aj s inými troma kráľmi, ktorí spolu vládli 108 000 rokov, podľa dokumentu Ancient Near Eastern Texts z roku 1974.

Ale čo najviac rozlišuje biblickú históriu od pohanskej je jej zmysel pre čas, nielen o minulosti a prítomnost, ale zvlášť budúcnosti, ktorý je zjavný z jej strán. A práve jej unikátny prorocký element znamenal chronologickú presnosť dôležitejšiu pre izraelský národ, ako pre všetky ostatné národy.