Čo je za snahami o reformu?

18. novembra 2017, jankratky, Biblia história veda

Na začiatku 21. storočia viac ako v každom inom období histórie celého ľudstva sa ľudia snažia viac ako predtým o zlepšenie situácie okolo seba! Ako? Pokúšajú sa o to mnohými rôznymi spôsobmi — voľbami, poskytovaním financií, vydávaním zákonov a dokonca aj hrubou silou!

Všetko to vyplýva z hlboko zakorenenej túžby človeka zlepšiť svoj životný údel, zaistiť svojim deťom lepšiu budúcnosť alebo pozdvihnúť spoločnosť, aby zodpovedala jeho idealistickým predstavám prosperity, morálky a práva. Jedna 80-ročná žena v Nemecku poznamenala:

„Keby som bola mladšia, pustila by som sa do reformy!“ A na otázku:’„Čo by ste zmenili‘? Odpovedala: ‘Všetko’! Tu budú ľudia, ktorí sa budú snažiť uniknúť zničujúcim následkom neinformovanosti, chorôb, chudoby a hladu, volanie po reforme neutíchne! Zatiaľ čo mnohí reformu vítajú, iní nie sú reformátormi a ich úsilím nadšení!

Ale keď sa verejnosť dožaduje zmeny, vláda obyčajne sľúbi, že uskutoční reformu. Frederick Hess, docent vzdelávacích a vládnych systémov, o reforme školstva napísal: ‚Reforma je zväčša formálna snaha na utíšenie nespokojných más’! Čítame tiež, že členovia niektorých cirkví sa usilujú o reformy cirkevných náuk.

Čo si o tom myslíte vy? Môže sa reformami dosiahnuť lepší svet? Alebo sú reformátori len romantickí rojkovia? Ako to bolo s reformami uskutočnenými v minulosti? Dosiahli tí, ktorí za nimi stáli, svoj cieľ? Horecitovaný Frederick Hess dodáva: ‚Každá nová vláda má sklon zavádzať nové reformy‘