Úžasné napredovanie modernej techniky!

6. augusta 2017, jankratky, budúcnosť technika veda

Moderná technika, ku ktorej patria mobilné telefóny, počítače či televízia, sa stala súčasťou života mnohých ľudí. Našla si cestu do každého kúta sveta a dokonca prekonala priepasť medzi bohatými a chudobnými. najlepším príkladom všadeprítomnosti techniky sú mobilné telefóny!

Tak napríklad v Albánsku nie je nič nezvyčajné, keď sa postarší človek vezie na somárovi a zároveň sa cez mobilný telefón rozpráva a niekým! Alebo dokonca žobrák v Indii na čas preruší svoje ´povolanie´, aby odpovedal na zvonenie svojho mobilu alebo niekomu zavolal! Áno, taká úžasná je dnešná technika!

Americké noviny informujú, že dnešný multimediálny smartphone ´má dnes väčší výpočtový výkon, ako malo k dispozícii Severoamerické veliteľstvo protivzdušnej obrany v roku 1965 a na dvoch obyvateľov našej planéty pripadá jeden taký mobilný smartphone´! A viac ako tridsať krajín má viac mobilov ako obyvateľov!

Len pred nedávnom situácia bola, kedy sa členovia rodiny ráno rozišli každý svojou cestou a až do večera sa nevideli alebo o sebe nepočuli! Ale dnes, kedy každý môže mať svoj vlastný mobil, si až viac ako 70 % ľudí zavolá a skoro 65 % si zlaďuje svoje každodenné plány. A viac ako 40 % rodičov denne volá deťom!

Ale nadmerné používanie takejto úžasne techniky môže mať aj neblahé účinky! Vodič auta môže stratiť kontrolu a mať zlú nehodu! A jedna dvojica zašla až tak ďaleko, že boli neustále na telefóne! V aute, v telocvični, dokonca si doma volali z jednej izby do druhej! Niekedy prevolali mesačne 4 000 minút, čo je vyše 66 hodín!

Preto čoraz viac problémov sa vyskytuje v rodine medzi rodičmi a ich deťmi! Len nedávno sa museli starať, aby ich deti nepozerali televíziu. Dnes sú to videohry, počítače a mobilné smartphóny. U deťoch sa tvoria vzorce správania podobné závislosti! Mozog si zvyká na nadmerný počet sluchových a zrakových vnemov, a keď tieto vnemy chýbajú, nevedia, čo so sebou!