Ako mohol dokonalý anjel zhrešiť?

13. júla 2017, jankratky, Biblia história pravda

Aby sme pochopili odpoveď na túto mnoho tisíc-ročnú otázku, musíme vedieť definíciu dokonalosti alebo jej základnému porozumeniu! Pravda je taká, že iba Boh je dokonalý v absolútnom zmysle slova! Dokonalosť kohokoľvek alebo čohokoľvek iného je relatívna. Napríklad nôž môže byť dokonalý na krájanie mäsa, ale jedli by ste ním polievku? Vec môže byť dokonalá iba vzhľadom na účel, na ktorý bola urobená.

Božím zámerom bolo, aby sa prostredníctvom Adama zem naplnila inteligentnými ľuďmi so slobodnou vôľou. Tí, ktorí by si chceli rozvíjať lásku k Bohu a k jeho cestám, by to dali najavo tým, že by sa rozhodli poslúchať jeho zákony. Poslušnosť teda nebola do ľudskej mysle naprogramovaná, ale mala prameniť zo srdca! mala byť dobrovoľná! Preto ak by Adam nemal schopnosť zvoliť si neposlušnosť, bol by v skutočnosti nedokonalý.

Všetky Jehovove diela sú dokonalé! Nie je a nemôže byť pôvodcom nespravodlivosti; nestvoril teda nikoho zlého. Ten, ktorý sa stal Satanom, bol pôvodne dokonalým duchovným Božím synom. Keď Ježiš hovoril, že Diabol ´nestál pevne v pravde´, naznačil tým, že v istom čase bol ´v pravde´. Ale tak ako všetci Boží inteligentní tvorovia aj tento duchovný syn bol obdarený slobodnou vôľou. Zneužil svoju slobodu voľby!

Dovolil, aby sa v jeho srdci rozvinul pocit vlastnej dôležitosti, začal túžiť po uctievaní, ktoré patrilo jedine Bohu, a tak podnietil Adama a Evu, aby počúvali jeho, namiesto aby poslúchali Boha. Teda svojím spôsobom správania sa sám stal Satanom, čo znamená protivník a Diabol, čo znamená luhár! Tento nebeský tvor vzniesol vážne sporné otázky, ktoré sa počas nasledujúcich tisícročí dokonale vyriešili!