Lukáš – jeden z najväčších dejepiscov

14. marca 2017, jankratky, história veda

Tak sa vyjadril archeológ W. Ramsey o Lukášovi, evanjelistovi, ktorý napísal evanjélium nesúce jeho meno a zároveň knihu Skutky apoštolov. Tento vedec po analýze informácii v knihách Lukáša a knihy Skutky apoštolov napísal:

„Lukáš je prvotriedny historik: Nielenže sa vyjadroval o skutočnostiach dôveryhodne, ale mal aj skutočný cit pre dejiny… Tento autor by mal patriť k najväčším dejepiscom (ľudskej histórie)“!

Niektorí učenci svojimi špekuláciami a nepodloženými hypotézami odviedli mnohých od skúmania spoľahlivých správ o Ježišovom živote a službe, ktoré sa nachádzajú v evanjeliách. Ale stovky očitých svedkov potvrdili pravdivosť týchto skutočností.

Evanjeliá sú spoľahlivé. Obsahujú dôveryhodné správy očitých svedkov. Sú založené na dôkladnom výskume. Prinášajú nám mnoho fascinujúcich skutočností o živote Ježiša Krista. Preto urobíme dobre, keď sa budeme držať Pavlových slov:

„Pokračuj v tom, čo si sa naučil a bol presvedčený, aby si uveril“. Máme spoľahlivé dôkazy, aby sme verili, že celé Písmo — vrátane štyroch evanjelií — „je inšpirované Bohom“.