Potreba nájsť skutočný zmysel života

8. januára 2017, jankratky, Biblia život

Rakúsky vedec, profesor, neurológ a psychiater, Viktor Frankl, ktorý prežil holokaust, vo svojej knihe Človek hľadá zmysel medzi iným napísal: ´Beda tomu, hovorí autor, kto v deň, o ktorom sníval, zistil, že všetko je úplne inak, ako si vrúcne prial´!

Vysvetlil, že mnohí, ktorí tiež prežili holokaust ako on a boli z koncentračných táborov prepustení, zistili po návrate domov, že ich blízki už neboli nažive. Takí ľudia sa vôbec nedokážu ubrániť pocitu nezmyselnosti a prázdnoty ich života!

Pretože takým ľuďom, čo to prežili, spolu s miliónmi trpiacich na celom svete, žijúcich v zúfalých podmienkach chudoby a chorôb, nezmyselného útlaku a násilia, existencia takého utrpenia bráni pochopiť zmysel života a prečo sme tu!

Profesor vo svoje knihe pokračuje: ´Ak existuje nejaký zmysel života, potom musí mať zmysel i utrpenie. Utrpenie je nevyhnutnou súčasťou života tak ako katastrofy a smrť´! A dodáva: ´Túžba nájsť zmysel života je primárna motivačná sila človeka´.

Len Kniha-kníh nám skutočne vysvetlí, prečo je utrpenie a smrť. Sú to katastrofálne následky toho, že prvý ľudský pár sa rozhodol riadiť si život nezávisle od Stvoriteľa. Tento hriešny sklon dedia všetci ich potomkovia a je príčinou ľudského utrpenia.